Wist je dat?

Mannen eten meer paaseitjes dan vrouwen

 

 

Het paasfeest is natuurlijk niet compleet zonder de weken vóór Pasen al heerlijk wat eitjes te eten. Chocolade-eitjes, natuurlijk.

 

Puur, melk, praliné, wit, hazelnoot of koffiesmaak: alle paaseitjes zijn eigenlijk lekkere traktaties. Niet zo gek dus, dat we per paasseizoen gemiddeld 47 paaseitjes per persoon eten. En het grappige is: mannen zijn nóg gekker op de smeuïge paaseitjes dan vrouwen. Vraag je je vaak af waar nou toch dat halfvolle zakje wit-praliné is gebleven… Mannen eten gemiddeld meer paaseitjes dan vrouwen. Als we de cijfers er eventjes bij pakken… Vrouwen eten gemiddeld gezien 41 eitjes voor en tijdens Pasen tegenover mannen die er maar liefst 53 eten. Ha, we wisten het wel, de snoepkonten. 

 

De winkels liggen er vol mee, er bestaan inmiddels wel honderden verschillende smaken… Waarom paaseitjes zo razend populair zijn in ons land? Met name omdat ze zo klein zijn. Die heerlijke mini-hapjes die je gemakkelijk voor en na het eten als tussendoortje en als snack naar binnen mikt. Zonder dat je het echt doorhebt. Wat ze ook zo succesvol maakt: er staat ook vaak genoeg bij de buurvrouw, je vriendin of moeder een schaaltje met eitjes in huis. Het staat zo knus en gezellig, al die kleurige papiertjes om de eitjes heen en juist omdat je ze vaak ziet staan, wil je er eentje vlug snoepen. Wat je ziet, dat wil je – zo werkt het nu eenmaal. En verder is het altijd weer een verrassing welke smaak je pakt, wat ervoor zorgt dat we al gauw twee of drie chocolade-eitjes uitproberen. Je wilt tóch graag je lievelingssmaak te pakken krijgen, zo is het dan ook wel weer.

 

Maar we eten niet overal evenveel paaseieren. Zo is er verschil te zien per provincie. We eten in Overijssel maar liefst 59 paaseitjes gemiddeld per persoon, rond Pasen. Daarna volgen Groningers met 55 eitjes per persoon en dan Friesland met 54 paaseitjes. 

 

In Flevoland eten we er het minste en happen we ‘maar’ 35 eitjes per persoon weg. Het leukste is natuurlijk… We eten ze niet állemaal op. Tenminste, niet gelijk nadat we de zak hebben gekocht in de supermarkt. Want nog zeker 71% van de Nederlanders doet aan paaseitjes zoeken in de tuin met Pasen. Een traditie die gezellig al járen wordt voortgezet. 

 

En als we mogen kiezen, wat smaken betreft? Dan is nog altijd melk het populairst: zeker 40 procent geeft de voorkeur aan melkchocolade-eieren. Dus mocht je nog een zakje willen halen vandaag om je schaaltje in huis mee bij te vullen: melk is altijd goed. Nu je man er nog van proberen weg te houden…

Door redactie Franska.nl

Beeld: www.goedgevoel.be