Wij hebben geluk

In deze 10 landen zijn mensen het gelukkigst (wij staan ertussen en Franska had weer gelijk)

 

Geluk? Hoe meet je dat. Nou dat kan. Net zoals er een Bruto National Product is, bestaat er een Gross National Happiness (GNH) en dat is te meten. Hoe je dat doet? Maak een optelsom van levensverwachting, sociale steun, vrijheid, corruptie (weinig dus) en generositeit. Elk jaar maken de Verenigde Naties een lijst met de landen waarin mensen het gelukkigst zijn. Dit jaar telden ze daarbij ook het geluksniveau van immigranten bij op en jawel hoor, wij pronken trots op de zesde plaats.

 

Saillant detail één is, dat de top tien landen niet de meest geliefde toeristenplekken zijn (misschien heeft het een met het ander te maken; zijn we gelukkiger in landen waar minder toerisme is?). Saillant detail twee is dat Finland bovenaan staat. Dus mocht jij, net als ik, je wel eens hebben afgevraagd wat Franska daar toch elk jaar weer weken moet, zij weet waar je moet zijn als het om de goede dingen des levens gaat. Dat is bij deze maar weer bewezen. En dat rijmt ook nog ‘ns een keer.

 

Nou, de top 10, daar zit je natuurlijk ontzettend op te wachten.

 

Op 10 (ja we gaan van boven naar beneden. Om de spanning er in te houden, snap je)

Australië

Want? Gouden stranden, het hele jaar door lekker weer, heel, maar dan ook echt heel veel plek en een ontspannen lifestyle.

 

Op 9

Zweden

Hippe steden afgewisseld met ruige bossen en woeste natuur. Stockholm wordt aangeraden natuurlijk, maar bezoek ook Malmö eens, een schattig stadje dat weer zo dichtbij Denemarken ligt.

 

Op 8

Nieuw Zeeland

Even vliegen, maar dan heb je ook wat. De meest imposante natuur enne de beste wijnen voor een habbekrats. Zullen we?

 

Op 7

Canada

Want? Hoge levensverwachting, kleine populatie, uitzinnig landschap.

Op 6

Wij!

Want? Zij (want het is de mening van de VN) vinden dat we zo lekker laiisez-faire zijn. En fietsen door de tulpenvelden schijnt het heel goed te doen voor je geluksgevoel.

 

Op 5

Zwitserland

Want? Zwitserland stond bovenaan de lijst in 2015 maar moest een paar plaatsjes opschuiven. Het belastingklimaat is natuurlijk subliem, het schoolsysteem is perfect en je woont in een ansichtkaart.

 

Op 4

IJsland

Want? Lage belastingen, gratis zorg en educatie en dan het landschap. Voor mij is het wat te ruraal maar daar denken de bewoners dus heel anders over.

 

Op 3

Denemarken

Want? Denemarken danst altijd in de top drie van de landen waar mensen het gelukkigst zijn. Waar het door komt? Heb je even? Hoge levensverwachting, geweldig belastingsysteem, goede scholen, vrije mentaliteit, Deens design.

 

Op 2

Noorwegen

Want? Die zitten goed hoor, die Noortjes. Ze werden ook al uitgeroepen tot mooiste land en nu weer op twee in deze lijst. Sociale gelijkheid, rijk volk, waarbij het geld goed verdeeld lijkt en dan die fjorden. Ben je er nooit geweest? Gaat heen!

 

Op 1

Finland

Want? Vraag het Franska, de voorzitter van de Finse fanclub

 

Gelukkige dag!

 

Door Pleuntje van der Horst