Vrijdag de dertiende

Iedereen die een beetje in is voor wat bijgeloof, zal vandaag ongetwijfeld  ladders vermijden en geen zwarte katten aaien. Want vandaag is het dé ultieme ongeluksdag.

 

 

Vrijdag de dertiende betekent voor veel mensen: binnenblijven. Vooral geen spannende dingen doen of lange autoritten maken. En dat is opvallend, want juist op deze dag gebeuren er de minste ongelukken in het verkeer. Het is namelijk de dag met de meeste ziekmeldingen op het werk – juist omdat mensen uit angst en zenuwen thuis willen blijven. Daarom zijn er relatief weinig mensen op de weg, en de mensen die wel de weg op gaan, passen ook nog eens extra op. Maar de ironie is dus dat het juist veiliger is op de weg vandaag.

 

Overigens is vrijdag de dertiende in Italië juist een geluksdag, dus een beetje apart is het wel dat wij ons er zo druk over maken. Wij geloven er massaal in, hier in Nederland. Een kwart van de stellen geeft aan niet op vrijdag de dertiende te willen trouwen. Luchtvaartmaatschappijen merken bovendien dat er minder tickets worden geboekt voor deze ene dag. En bij KLM kun je overigens nooit een stoel boeken op rij nummer 13: die bestaat daar niet. Ze willen zo gedoe voorkomen van mensen die klagen dat ze liever niet op die ‘ongelukkige’ plek willen zitten. Verschillende hotels en appartementen in Amerika hebben overigens ook geen dertiende verdieping. Niemand wil daar wonen, zo stellen architecten. Daarnaast valt in een periode van 400 jaar de dertiende ongeveer 688 keer op een vrijdag. Dus hoe erg je het ook vindt, je kunt ze niet bepaald ontlopen.

 

Waar komt het ook alweer vandaan, deze grappige dag vol bijgeloof? Jezus zou op deze dag gekruisigd zijn en het getal 13 is een ongeluksgetal voor christenen. Maar pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg de ongeluksdag veel aandacht in Nederland. Dat kwam door het naoorlogse veramerikaniseren en de griezelfilm Friday the 13th, die plotseling een hit was. En sowieso is vrijdag een ongeluksdag, volgens kenners. En uiteraard houden we wel van een beetje spanning en een beetje overdrijven.  

 

Mocht je nog een leuk verhaal willen vertellen op een feestje vanavond, gebruik dan dit woord: paraskevidekatriafobie. Dat is de officiële naam van de angst voor vrijdag de dertiende. Een hele mond vol. Ach, zo houden we het lekker luchtig.

 

Door redactie Franska.nl