Kortom: de vrije dag is bedoeld voor sociale activiteiten. De kerk vond het niet nodig om dit te spreiden over nóg meer dagen, dus vandaar dat we niet vier dagen Pasen vieren. En eerlijk is eerlijk: na al die ontbijtjes, brunches en lunches heb je ook wel weer eventjes genoeg van al die eieren. Twee paasdagen is precies goed. Toch?
Twee Paasdagen?
Jazeker. Dit is waarom we twéé paasdagen vieren.
Heerlijk om op maandag met de hele familie aan het paasontbijt te zitten, eitjes te zoeken in de achtertuin en een lange wandeling te maken.
Maar hoe komen we eigenlijk aan deze ‘vrije dag’? Waarom vieren we Pasen twee dagen lang? En… Waarom duurt Pasen geen tien dagen, als we toch bezig zijn?
Eventjes een lesje geschiedenis en een lesje ’Nederland’. Christenen vieren op deze Paasdagen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Eigenlijk betekent het een nieuw begin, en dat er iets moois is na de dood. Drie dagen voor de opstanding van Jezus, op Goede Vrijdag dus, zou hij gekruisigd zijn. Ooit werd bedacht dat Pasen altijd gevierd moest worden op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Daarom is er altijd paaspret tussen 22 maart en 25 april, niet eerder, niet later. In Nederland zijn dit overigens de officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, Hemelvaartsdag, de dag waarop de verjaardag van de koning wordt gevierd en 5 mei.”
Goed dan. Waarom hebben we er twéé van Pasen? Dat komt omdat de kerk in de Middeleeuwen al pleitte voor een vrije dag ná paaszondag. Hetzelfde geldt overigens voor Pinksteren en Kerstmis, maar goed, zover zijn we nog niet natuurlijk. De kerk wilde dat iedereen de dag na de zondag van het paasfeest vrij had van het werk, zodat er op zondag extra lang naar de kerk kon worden gegaan. Die hele dag zat dan vol met kerkactiviteiten. De mensen hadden op de maandag erna tijd om met familie of vrienden te zijn. Dat is best logisch. Alle Christelijke feestdagen hebben namelijk zowel een religieuze als een sociale betekenis. Al in 1618 werd bepaald dat Pasen, Pinksteren en ook Kerstmis twee dagen duren. Vanaf 1815 hebben we ook echt allemaal vrij op deze maandagen. Absoluut geen straf, toch?
Door redactie Franska.nl