Trouwen?

Dat was vroeger wel heel anders dan nu…

 

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld: trouwen. Je vond een leuke vent, wilde kinderen, maar hopte eerst nog even vlug in het huwelijksbootje. Super simpel.

 

Nu is dat wel even andere koek en zijn die witte jurken en ringen om de vingers niet langer vanzelfsprekend. We trouwen gemiddeld op ons 31e als vrouw, mannen trouwen gemiddeld op hun 34e. Steeds meer stellen van twintigers en dertigers kiezen voor een geregistreerd partnerschap of gewoon voor ongetrouwd samenwonen. Wacht eens even… Hoe zat dat een jaar of vijftig geleden nog? In 1970 trouwden nog een recordaantal paren: maar liefst 124.000 paren. Nu zitten we op 65.000 paren per jaar.

 

Wat is er gebeurd met de romantiek? Misschien heeft het te maken met alle keuzestress die jongeren hebben tegenwoordig. Er is zoveel te kiezen, met werk, met wonen, met opleidingen… Dan is het knap lastig om ook zo’n zekere keuze wat betreft trouwen. Die stellen jongeren dan graag eventjes uit. Een zestigjarig jubileum vieren van een diamanten bruiloft wordt daarom ook steeds zeldzamer. Nu is samenwonen in de mode en is trouwen volledig uit de mode.

 

Ook misschien van belang: het is alsmaar duurder geworden om een groot trouwfeest te geven. Het kost je gemiddeld 14.000 euro om in Nederland te trouwen. En dan hebben we het nog maar over gemiddeldes, hè. Zodra je het woord bruidstaart, trouwringen of huwelijksreis zegt, schieten alle prijzen bijna vanzelf omhoog. Wie weet willen we meer dan ooit sparen voor een eigen koophuis, een verre reis of een auto. En tja, dan is samenwonen al officieel genoeg.

 

Hoe dan ook: wat ons betreft mag trouwen wel weer in de mode komen. Het is toch uniek, zo’n groot feest met alleen maar mensen die jullie om jullie heen willen hebben? Zoiets doe je nooit meer, als het goed is dan, tenminste. En elkaar man en vrouw noemen is écht anders dan vriend en vriendin. Hup hup, gauw op één knie dus, mannen. Laten we vanaf 2020 weer massaal huwelijken organiseren, want als er één echte reden is voor een feestje, dan is het de liefde wel.