Terecht schuldgevoel?

Helft van Nederlanders voelt zich schuldig tegenover hun grootouders.

 

We willen allemaal zoveel mogelijk tijd doorbrengen met onze naasten. Maar ja, die dagelijkse sleur… Die maakt het ons weleens lastig.

 

Want we zijn altijd maar druk en soms gewoon nog drukker. Met werk en nog meer werk. Met vriendinnen, sporten, het huishouden… De dagen zitten áltijd zo vlug vol, dat er nog maar weinig ruimte is voor spontane bezoekjes. Daarom hebben we niet altijd tijd voor onze familie. En daar voelen we ons vervolgens schuldig over. Zeker wat betreft onze grootouders. Uit recent onderzoek blijkt dat zeker 55 procent van de mensen zich een beetje rot voelt omdat ze niet vaker langs hun grootouders gaan.

 

Zeker zes op de tien mensen zou vaker langs willen gaan bij alle opa’s en oma’s. Dat heeft een duidelijke reden. We maken ons namelijk een beetje zorgen om onze opa’s en oma’s, omdat we bang zijn dat ze een beetje eenzaam zijn. Bijna de helft van de mensen denkt dat hun grootouders af en toe alleen zijn en zou ze daarom graag gezelschap houden. 

 

Wat we dan graag doen met onze familie? Volgens de meerderheid van de mensen versterkt samen eten de familieband vooral. Lekker de barbecue aan, met z’n allen aan een grote tafel, lekker kletsen en een wijntje drinken… Zo hoort het leven te zijn. Zeker 60 procent van de mensen wil dan ook graag met elkaar tafelen, het liefst wel wekelijks. En vooral willen we dan praten over herinneringen, want als we aan de familietafel zitten dan haalt 70 procent van de mensen herinneringen op. 

 

Ach, wat moeten we toch zonder onze lieve familie. Al die momenten die je samen hebt beleefd… De weekendjes weg, de vakanties, vroeger, toen elke dag samen eten nog heel vanzelfsprekend was… Familie is en blijft altijd. Misschien is dat het mooie aan familie en tegelijkertijd ook een valkuil. Juist omdat je weet dat familie er altijd is, besteden we vaak meer tijd aan onze vrienden. En juist omdat vrienden vaker dichtbij wonen en familie weleens ver weg woont, is het ook makkelijker om meer tijd door te brengen met je maatjes.

 

Zeker 53 procent van de mensen vindt vrienden belangrijker dan familie. Die keuze is heel persoonlijk natuurlijk, en er is geen goed of fout hierin. Want beste vrienden heb je óók nodig. Al is het maar om tegenaan te keuvelen over dat we ons schuldig voelen dat we niet vaker langs onze familieleden gaan… 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Bron: hellofresh