Laten we elkaar niet gek maken

Van een wesp ga je niet zomaar dood

 

 

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik mezelf gek maakte. Sterker, ik wilde dit stukje als invalshoek meegeven dat we de malariamug moeten vergeten omdat wij hier een minstens zo gevaarlijk insect hebben: de hoornaar.

 

Reden van dit alles is dat een Nederlandse vrouw van 59 onlangs is overleden na een steek van de hoornaar, een soort reuzenwesp. Verschrikkelijk. Gewoon in de Franse Drôme. Zou ons, vakantiegangers in Frankrijk, dus ook zomaar kunnen overkomen. En er is eerder dit jaar ook een Franse man overleden aan een hornaarsteek.

 

Is de hoornaar het nieuwe gevaar? De nieuwe malariamug? De acute tegenhanger van de sluipmoordende teek? Ik dook in de onderzoekstand. De hoornaar komt in Nederland voor in Friesland, maar het is geen zogenoemde ‘limonadewesp’ die de mens opzoekt. In principe heb je er geen last van, tenzij je te dicht bij het nest komt. Ze kunnen een hard lawaai maken zodat je ze hoort naderen, maar ze kunnen ook in stilte prikken. De steek is pijnlijker dan van een andere wesp, maar in principe, zo zeggen de deskundigen, is de steek niet gevaarlijk. Alleen bij een allergie tegen wespen zou je kunnen overlijden aan de steek.

 

Zijn die wespen ergens goed voor? – De vraag die mijn kleindochter dan meteen stelt. Ja, dat zijn ze wel. Zo zorgt de aanwezigheid van de hoornaar voor een afwezigheid van de limonadewesp en van andere vliegen. Dus als je hem een beetje in de buurt hebt, maar niet te dichtbij, dan kun je er een beetje plezier van hebben.

 

Verder is mijn advies om toch even te laten onderzoeken of je een wespenallergie hebt, want ik blijf maar steeds denken aan die arme vrouw wier Franse vakantie zo ongelooflijk droef heeft moeten eindigen. 

 

Door Pleuntje van der Horst