Suiker is niet verslavend. En dat zit zo.
We krijgen als volwassene ongeveer 25 suikerklontjes per dag binnen. Dat klinkt niet al te best. Maar, zo stellen experts: suiker is niet verslavend.
En dat is goed nieuws. Het werkt met suiker niet hetzelfde als met drugs of met alcohol, qua verslaving. Je kunt volgens onderzoek niet zwaar verslaafd raken aan zoete snacks, hoewel we soms wel enorme zín kunnen hebben in een hap lekkers. Vaak vliegen de negatieve woorden je om de oren als het om suiker gaat. Maar, er zitten wel degelijk voordelen aan suiker. Je krijgt er namelijk een dosis dopamine van. Dat stofje is hetzelfde stofje dat vrijkomt als je sport of als je naar mooie muziek luistert. Je krijgt hier een geluksgevoel van.
Bovendien heb je een beetje suiker wel nodig: het geeft je lichaam energie. Zeker voor je spieren en je hersenen zijn ze van belang, anders gaat je ‘motor’ niet aan. Het is een soort brandstof voor je lijf. Je haalt suiker uit koolhydraten, wat je lichaam zelf weer omzet in glucose. Zo heb je snelle suikers en langzame suikers. De snelle variant vind je in koekjes, snoep en zoetigheid. De langzame suikers vind je in peulvruchten, brood, pasta en havermout. Hierdoor zit je langer ‘vol’ en heb je een beter verzadigd gevoel. Plus, je vindt ook fructose, een ongeraffineerde suikervariant, in fruit. Dit heeft eigenlijk helemaal geen nadelen voor je, hoewel je nooit teveel van iets moet eten, natuurlijk. Overigens kun je ook kiezen voor honing, als vervanger voor suiker. Hier zitten net iets minder calorieën in.
Eet alles met mate, tja, dat geldt sowieso voor heel veel. Maar maak je geen zorgen – als je slim eet en langzame suikers en fruit binnenkrijgt, dan kies je voor de ‘gezondere’ 25 suikerklontjes per dag. Je hebt tóch die dosis energie nodig, nietwaar?