Fly me to the moon

 

Deze meneer heeft als eerste toerist in de historie van de mens een reisje naar de maan geboekt.

 

Alles is relatief. Zo staat Nederland op z’n kop omdat de afschaffing van de dividendbelasting twee miljard euro aan de schatkist onttrekt, terwijl er aan de andere kant mensen zijn – een razend slimme ondernemer in dit geval – die een persoonlijk vermogen hebben dat mijlenver boven die twee miljard uitkomt. De meneer in kwestie is een Japanner en verdiende een fortuin met een e-commercewebsite gespecialiseerd in mode. Wat een mens met zoveel geld moet? De bloemetjes buiten zetten, zou ik zo zeggen. Zo is meneer Maezawa met zijn 42 jaar knettergek van kunst, want vorig jaar kocht hij bij Sotheby’s nog een Amerikaans kunstwerk voor 110,5 miljoen dollar en betaalde daarmee bijna het dubbele van de geschatte prijs en een record voor een Amerikaans kunstwerk ever. Wie het breed heeft…

 

Wat doe je met vakantie als je al zo’n slordige 110,5 miljoen boven je bank hangt, gewoon omdat dat zo beeldig staat? Een eiland afhuren voor jou en al je hippe vrienden? Een eiland kopen voor jou en al je geliefden? Gepasseerd station waarschijnlijk. Meneer Maezawa houdt namelijk wel van een avontuurtje en heeft daarom als eerste toerist in de historie van de mens voor een niet nader genoemd bedrag een reis naar de ruimte geboekt. Die zal in 2023 worden gemaakt en de bestemming luidt ‘retourtje dichtstbijzijnde hemellichaam zonder landing’.

 

In zijn piere-eentje naar de maan zou wat saai zijn. Daarom huurde Maezawa het hele ruimteschip af zodat hij de overige beschikbare plaatsen kan weggeven aan zes tot acht kunstenaars die hij de komende jaren zal rekruteren. Waarbij hij alle kosten voor zijn rekening neemt, maar wel heel erg hoopt dat de reis tot de nodige inspiratie voor nieuw werk zal leiden. Vier à vijf dagen zal het gezelschap onderweg zijn en in die tijd wordt meer dan 800.000 kilometer afgelegd. Ongetwijfeld genoeg tijd en meer dan genoeg ervaringen en indrukken voor nieuwe kunstideeën.

 

Met zijn stunt betaalt de Japanner overigens mee aan de ontwikkeling van de Big Falcon Rocket: de volgende generatie raket die SpaceX aan het ontwikkelen is en die 5 miljard dollar zou kosten. Deze 118 meter hoge raket, die moet dienen voor missies naar Mars, is de opvolger van de Falcon Heavy die begin dit jaar met succes, en met een knalrode Tesla aan boord, werd getest.

 

 

Dat ‘Fly me to the moon’ gaat er van komen dus. Maar ‘playing amongst the stars’ zit er nog niet in.

 

Bron: Blendle

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.