Dit is waarom we Pasen vieren

En het is best erg met ons gesteld.

 

“Met Pasen? Dan tikken wij altijd een eitje.” Dat zei hij. En zijn neusje dat toch al een klein beetje naar boven gluurde, leek van plezier nog meer op te kronkelen. De juf had hem gevraagd of hij wist wat er met Pasen gebeurde en dit was zijn antwoord geweest. Mijn kinderen gaan naar een openbare basisschool, dus ook hier weinig toevoer van Bijbelkennis. Kleuterjuf Marijke maakt voor de Kerstvakantie altijd een boekje met uitspraken van de kinderen. En met antwoorden op de vraag wat ze met Kerst gaan doen. Ook daarin staat de k vooral voor kerstboom en niet voor kerk.

 

Mijn vriendin H., niet gelovig, vroeg haar zoontje S. toch ook maar eens of hij eigenlijk wist wat we met Kerst vieren. Waar we bij stilstaan. Lange stilte. “Was er niet een baby geboren?” Mijn vriendin ademde uit en besloot verder te vragen. Of hij misschien ook wist hoe die baby heette. Een nog langere stilte. “Was het…Sjsjsjesus misschien?” Hij sprak het uit zoals een Jordanese marktkoopman zou doen als iemand met een kilo sinaasappels is weggerend zonder te betalen.

 

Het geloof kortom dreigt een beetje in de vergetelheid te raken. We vieren de feesten, maar wat ze nou echt vertegenwoordigen… Geen idee. Daarom is het extra dapper dat de Evangelische Omroep en de KRO-NCRV het aandurfden om The Passion te beginnen. Ze hebben het niet bedacht, dat deed de BBC. Maar de uitvoering met eigentijdse artiesten en Nederlandstalige popliedjes is het middel om het lijdensverhaal van de laatste uren van Jezus te vertellen.

 

Vanavond loopt de processie door de Bijlmer. Dit omdat de Bijlmer dit jaar vijftig jaar (vijftig jaar!) bestaat. Een wijk die tegenslag heeft gekend maar daardoor ook beschikt over veel veerkracht en dat dat is precies wat aansluit bij het lijdensverhaal. 

 

Ik verheug me op Glennis Grace die de rol van Maria vertolkt. Mijn dochter zit klaar voor Brainpower die Petrus tot leven zal brengen en hoe heerlijk is het om Noraly Beyer weer even vertrouwd en live op televisie te zien als verteller van de avond. 

 

The Passion wordt elk jaar door miljoenen mensen bekeken en al ben je gelovig of niet, onze samenleving is gebouwd op de christelijke waarden en normen. We zijn in beweging, omarmen nieuwe culturen, andere geloven. Maar dit, dit is onze basis. En het lijkt me heel goed om die een beetje te kennen.

 

Amen. 

 

Door: Pleuntje van der Horst

beeld ; stijlbloem.blogspot.nl