Bewezen: honden lijken op hun baasje

 

Je kwispelende vriendje heeft waarschijnlijk meer weg van je dan je denkt. En met katten is ook iets aan de hand.

 

Want het is officieel bewezen dat honden qua uiterlijk op hun baasje lijken. 

 

Zo zie je dat vooral terug aan de ogen van een hond en een mens. Die blik komt aardig overeen, hoe vreemd dat ook mag klinken. Zo kunnen vreemden alleen al door het kijken naar foto’s van een hond en een mens zien of de twee ‘bij elkaar horen’. Zeker 75% van de honden met hun baasje werden zo uit de stapel foto’s geplukt. Kortom: ook vreemden zien gewoon welke hond bij welk baasje hoort en welke hond en baas niet echt bij elkaar horen. Bovendien kiezen vrouwen met lang haar sneller een hond met hangoren, omdat dat een beetje op hun kapsel lijkt.

 

En dat is niet eens alles. Ook katten zijn speciaal, al lijken katten en baasjes niet per se op elkaar. Er is onderzocht dat de band tussen mens en kat vrijwel hetzelfde is als de band tussen mensen onderling. Katten weten namelijk hoe ze mensen moeten manipuleren om hun zin te krijgen. Zeker vrouwen zijn vatbaar voor het gedrag van de kat en luisteren er bijna net zo naar als ze ook naar mensen doen. Katten herinneren zich de aardigheid van de vrouw en zien haar als sociale partner. Natuurlijk is eten geven ook belangrijk voor het diertje, maar dat ze een band hebben met hun baasje, is uiteraard bijzonder.

 

Daar zit ook een interessant verschil in. Honden zien mensen als een ander wezen dan dat ze zelf zijn: hun gedrag verandert als een mens tegen ze praat. Katten zien mensen wat meer als gelijken en passen hun sociale gedrag niet aan als ze met mensen contact hebben. Dat ze zich schoonmaken bij de edele delen waar je pal naast zit, doet ze niets. Tja, dus katten lijken iets minder op ons dan honden, dat is duidelijk. Maar ze zien ons wel als echte maatjes, wat dan wel weer lief is, toch?

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl