Beste meneer de

President

 

Deze brief is voor Jair ‘Messias’ Bolsonaro, uitgeroepen tot definitieve winnaar van de Braziliaanse verkiezingen en derhalve de volgende president van dat land.

 

Zeer geachte meneer Bolsonaro,

 

Allereerst mijn oprechte felicitaties. Potverdikkeme zeg, bent u zomaar gekozen tot president van het op vier na grootste land ter wereld. En dat ook nog op een moment dat er de ergste economische crisis sinds dertig jaar woedt. Niet makkelijk, lijkt me, om de rust weer te herstellen. Want dat is wat u wilt, begrijp ik er zo van. Orde op zaken stellen. Nou en of daar een sterke man voor nodig is! Uw ervaringen als legerkapitein zouden zo maar eens heel erg van pas kunnen komen.

 

Trouwens, wat een feest was het vorige week in Rio de Janeiro, hè? Eén juichende en feestende menigte compleet met vuurwerk. Oké, hier en daar ook wat weerstand, maar dat mag geen naam hebben. Hoort erbij gewoon. Nee hoor, ik geloof er wel in. Al heb ik eerlijk gezegd ook een paar vraagjes aan uw adres en is dat eigenlijk ook een beetje de reden dat ik u schrijf.

 

Ik las ergens dat u gezegd zou hebben dat als u ooit president zou worden, u meteen een staatsgreep zou doen omdat de dictatuur van weleer veel beter was. Oef! Denkt u daarom ook dat u corruptie kunt oplossen door meer militairen te benoemen en het aantal ministeries en parlementariërs te verminderen? 

 

Criminaliteit vervolgens. Daar gaat het niet goed mee, want het aantal moorden in uw land steeg vorig jaar tot recordhoogte. Onder de motto’s dat ‘de enige goede crimineel een dode crimineel is’ en ‘een politieman die niemand doodt, geen politieman is’, laat u de politie er dus maar een beetje op losschieten? En daarnaast wilt u ook dat elke Braziliaan een vuurwapen kan aanschaffen om zich zo tegen criminelen – voor zover nog niet omgelegd door de politie – te verdedigen? Ik weet niet hoor… Ik ben meer van het principe van geweld beter niet met geweld te bestrijden. Denkt u er maar even over na.

 

Ander puntje: homoseksuelen, vrouwen en wat al dies meer zij. Durft u nou echt met droge ogen te beweren dat u ‘liever een dode zoon zou hebben dan een homoseksuele zoon?’ En waarom zegt u daarna met een stalen gezicht dat u geen homofoob bent? En vindt u echt dat ‘zwarten lui zijn’? Was het nou nodig om een vrouwelijke collega-parlementariër ‘te lelijk om te verkrachten’ te noemen? En vindt u de geboorte van uw dochter echt ‘een moment van zwakte’? Nou nou. Gaat ver hoor meneer Bolsonaro. Graag even toelichten dus.

 

Zou ik heel fijn vinden. En als u dan toch bezig bent, vertelt u mij dan ook nog even wat uw plannen met het Amazonegebied zijn? Niet openstellen voor landbouw, mijnbouw en industrie hoor! En niet geloven wat collega Trump over klimaatverandering zegt! Enfin, kijkt u maar even.

 

Hopelijk tot snel en alvast bedankt!

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.