Erger, erger, erger

Waar ergeren we ons het meest aan, denk jij? Nou.. het is uitgezocht, hoor.

 

Nog geen minuut geleden ergerde ik me nog. In onze prullenbak lag een boterhamzak met oud brood. Het zakje niet bij het plastic afval, het brood niet in de GFT-bak. Maar het mooie is dat ik meteen mijn irritatie tegen een van m’n huisgenoten kon uitspreken. En klaar was het. O nee, niet helemaal: ik kreeg natuurlijk ook nog even te horen wat ik zelf fout doe bij het afval scheiden … En klaar was het.

 

Net is een rapport uitgekomen waarin het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid van ‘de Nederlander’ is onderzocht. Niet alleen hoe veilig we ons voelen in onze woonomgeving, maar ook ergernissen in de buurt komen daarin elk jaar naar voren. Ik las vandaag dat dit onze grootste ergernissen in de woonbuurt zijn.

 

  • Te hard rijden
  • Hondenpoep
  • Parkeerproblemen
  • Rommel op straat
  • Agressief gedrag in het verkeer
  • Rondhangende jongeren/ buurtbewoners

 

Klopt dit een beetje met jouw lijstje? Wel zo’n beetje met die van mij.

 

En toen dacht ik: hoe kunnen we dit nou oplossen? Want, leefbaarheid in de buurt is een groot goed. En mijn ervaring is helaas niet zoals met mijn boterhamzakjes-kwestie: dat je het uitspreekt en dat het dan klaar is. Nee, van die automobilist die je met je handen aanspoort wat zachter te rijden, krijg je gezellig de middelvinger. En laatst, toen ik een vrouw een zakje zag lozen in een perkje, en ik haar attendeerde op het feit dat ze iets ‘verloor’, loog ze tegen me dat het om een appel ging. Waardoor ik me nóg meer ging ergeren.

 

Kijk, het accepteren van andermans asociale gedrag, kan ook weer niet de bedoeling zijn. Maar mezelf nog bozer maken om iemand anders, of de moraalridder uithangen, óf me juist ergeren aan mezelf omdat ik niets zeg, daar heb ik ook niet altijd zin in. Ik ben er nog even niet uit. Heb jij de oplossing?

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.