Terug van weggeweest

Na 35 jaar gaat Abba weer samen muziek maken.

 

Wie nog altijd met volle overtuiging meezingt met ‘Gimme Gimme Gimme’, ‘Mamma Mia’ en ‘Dancing Queen’, heeft extra geluk. Want de Zweedse popgroep Abba is terug van weggeweest.

 

Na 35 jaar stilte gaat Abba weer nieuwe muziek maken. De sterren Björn Ulvaeus (gitaar en zang), Anni-Frid Lyngstad (zang), Agnetha Fältskog (zang) en Benny Andersson (piano en zang) braken in 1974 door met hun wereldhit Waterloo, waarmee ze bovendien het Eurovisie Songfestival wonnen. The Visitors was hun laatste album, dat ze in 1981 uitbrachten. De groep stopte er toen mee.

 

De vier zouden aanvankelijk even tijdelijk uit elkaar gaan, maar hun pauze bleek toch een definitieve break-up te zijn. Dat kwam omdat de band uit twee echtparen bestond: Agnetha en Björn, ‘Frida’ en Benny. De mannen schreven alle muziek, de vrouwen zongen de nummers. Een wereldwijd succes. Een gouden formule, zo bleek. Maar beide koppels gingen scheiden en de gebroken relaties betekende ook een einde van hun gezamenlijke carrière. Tot nu, dan. 

 

Want hoewel de relaties nog altijd niet zijn gelijmd, zijn ze toch weer ‘samen’. Hun nieuwste lied heet ‘I Still Have Faith in You’. De single zal in december live op televisie gelanceerd worden. “We mogen dan wel op leeftijd zijn, het liedje is nieuw. En het voelt goed”, zegt het viertal. Voor vele duizenden fans is het fijn nieuws, want zij hadden nooit durven hopen op een terugkomst van hun groepje. Ook in Nederland zijn veel mensen door het dolle heen met dit muzieknieuws. “Alsof de Beatles weer samen komen”, aldus Albert Verlinde. Hij bracht de populaire musical terug naar Nederland en gaf Antje Monteiro een van de hoofdrollen.

 

Wanneer we dan klaar moeten zitten, in onze gouden glitterpakken? Binnenkort kunnen fans al genieten van speciale concerten waarin hun oude hits worden gespeeld. Een andere band speelt de muziek en er zijn speciale hologrammen te zien van de vier Abba’s. Zo lijkt het net of ze er gewoon zijn. Vanaf december zijn ze écht terug. Wie weet wel met een nieuwe nummer-één-hit. In Nederland heeft Abba maar liefst acht keer op de eerste plek in de hitlijsten gestaan. Wereldwijd heeft Abba zeker honderdmiljoen platen verkocht. In 2000 werd bekend dat het viertal ongeveer een miljard zou verdienen als ze één reünie-concert zouden geven. Tja. Dan is opeens die hele ‘comeback’ dit jaar wel te begrijpen. 

 

 

Maar ach, of ze nu veel geld verdienen of niet: wij vinden het gezellig.

 

Door: Redactie Franska.nl

beeld : Facebook ABBA