1 op de 5!

1 op de 5 mensen slaapt slecht. Lig je nacht na nacht wakker, kom je maar niet in slaap of ben je elke ochtend al lang voor de wekker gaat naar het plafond aan het staren? 

 

Het is niet zo vreemd. Want zeker 1 op de 5 Nederlanders slaapt beroerd, zo blijkt uit nieuw onderzoek. En niet een beetje beroerd: we slapen met z’n allen zelfs zó slecht, dat er wordt gesproken over serieuze slaapproblemen. Hierdoor heeft de helft van de mensen last in het dagelijks leven, zoals met goed presteren op het werk. Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van slapeloosheid dan mannen. En ook mensen op leeftijd hebben er meer last van dan jongeren, net als mensen met geldproblemen. Zij liggen vaker wakker door de dagelijkse rompslomp en piekeren vaker ’s nachts.

 

En als je niet goed slaapt, nacht na nacht, dan kan je dat in het dagelijks leven aardig belemmeren. Zo ben je een stuk minder geconcentreerd als je moe bent. Ook is je humeur vaak wat minder goed en je kunt minder helder nadenken over alles. Mensen die moe zijn, eten vaak ook ongezonder en zijn prikkelbaar. Ze kunnen een tegenslag dan ook moeilijker verwerken dan mensen die uitgerust en fit zijn. Helaas kun je niet aan alle slaapellende wat doen, want ook geldt: hoe ouder je wordt, hoe minder goed je nachtrust is. Als je jong bent en je ziet je kussen na een lange dag, dan slaap je al voordat je er goed en wel op ligt. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je wakker ligt. Zo slaapt slechts 8 procent van de kinderen tussen 8 en 12 jaar slecht, tegenover 28 procent van de 75-plussers.

 

Slaap is zo belangrijk – je zou het haast vergeten. Wist je bijvoorbeeld dat je als mens langer zonder eten kan dan zonder slaap? Ja, echt. Dus kruip er maar lekker op tijd in en maak eens wat extra uren in het weekend: dat doet je goed.

 

Ontzettend vervelend, en je kunt er zo weinig aan doen… Toch een paar handige tips voor mensen die slapen niet altijd even makkelijk vinden: 

 

Drink kamillethee voordat je naar bed gaat, dit kalmeert 
Kijk een uur voor het slapen geen televisie meer en kijk ook niet meer op je telefoon naar mailtjes en appjes,

 

 

maar lees een tijdschrift of een boek. Je kunt je telefoon zo instellen dat het ding automatisch op ‘stil’ staat, waardoor je bijvoorbeeld vanaf 21.00 uur ’s avonds geen berichtjes meer binnenkrijgt (tenzij je er echt op klikt, maar het ding trilt niet meer en licht ook niet meer op)

 

Lig niet te vroeg in bed om te lezen: ga pas naar bed als je echt gaat slapen. Anders ga je je bed weer associëren met activiteiten, terwijl het bedoeld is om te slapen Als je wakker ligt, ga er dan eventjes uit om water te drinken, of loop een rondje door het huis. Dat helpt beter dan uur na uur blijven woelen. Bedenk je dat alles wat je morgen gaat doen, nu, midden in de nacht, niet gedaan kan worden. Dus probeer je er echt geen zorgen over te maken: je kunt nú toch niets doen. Morgen begint de dag weer.

 

Door redactie Franska.nl