Zwammerdam alias Zwangerdam 

Om de voetbalclub te redden, is er hier wel een heel bijzondere actie bedacht.

 

 

In Zwammerdam, een historisch plaatsje onder de rook van Alphen aan den Rijn, worden veel te weinig baby’s geboren. De bevolking loopt daar al jaren terug en dat gaat ten koste van een heleboel voorzieningen, inclusief de plaatselijke voetbalvereniging. En dat kunnen ze daar natuurlijk niet gebruiken, want wat moet een dorp nu zonder zijn eigen voetbalclub?

 

Zeventig jaar geleden werd de lokale voetbalclub opgericht, maar het ledenaantal groeit al heel lang niet meer. Sterker nog, er komen veel te weinig jonge voetballertjes bij en dat moet veranderen. Om ervoor te zorgen dat het dorp niet langer leegloopt en er weer nieuwe inwoners bijkomen, heeft de belangenvereniging van het dorp aan de gemeente Alphen aan den Rijn gevraagd om meer betaalbare huizen te bouwen voor mensen van achttien tot vijfendertig. Want die maken baby’s en zo kan de voetbalclub weer groeien en blijven bestaan!

 

Maar voor het zover is en al die woningen zijn gebouwd, moest de club zelf wat verzinnen en daarom hebben zij alvast luierpakjes laten bedrukken voor toekomstige leden. Deze ludieke actie werd bedacht toen bleek dat er twee vrouwen uit het vrouwenteam en acht echtgenotes van spelers uit de selectie in verwachting zijn. Vanwege het gebrek aan nieuwbouw- en starterswoningen, een heet hangijzer in het dorp, woont een deel van hen niet meer in Zwammerdam. Volgens Jaap Peters, voorzitter van de voetbalvereniging, is de naam van het dorp is inmiddels omgedoopt in ‘Zwangerdam’. Nou maar hopen dat deze kindjes niet liever op hockey willen…

 

Door: Irene Smit