Een dag met een gaatje

Van een beetje zeuren word je weer helemaal zen

 

Je kent ze wel, peutertjes die languit in de supermarkt liggen omdat ze hun zin niet krijgen. Met gierende uithalen roepen ze dat ze toch echt die roze spekkies willen, want daar hebben ze zo’n zin in. Maar de moeder heeft helaas andere plannen en er volgt een eindeloos gehuil en gejengel. Hoe heerlijk zou het zijn als wij volwassen mensen af en toe toch zo mochten dreinen.

 

Of je het nu emmeren of griepen noemt, af en toe eens lekker zaniken is gewoon hartstikke nodig. Want soms loopt je hele dag voor je gevoel in de soep. Er zit een gat in je lievelingstrui, de glazenwasser is dat ene raampje vergeten, de pindakaas is weer eens op en zo is er nog wel meer klein nood op een dag. En als je nu denkt dat jij als kleine zeurkous iedereen bij je wegjaagt, dan heb je het mis.

 

Jouw gemekker is juist een heel goede manier om stoom af te blazen en volgens psycholoog Wendy van Mieghem kan klagen mensen juist heel goed met elkaar verbinden. In haar boek ‘De wijsheid achter emotie en gevoel’ zegt ze ‘dat je het bij uitstek kunt gebruiken om iemand aan jouw kant te krijgen’. Als je bijvoorbeeld begint te mopperen omdat je trein weer eens vertraging heeft, heb je negen van de tien keer aanleiding voor een praatje met de passagier op de stoel naast je, die zich ook zit op te vreten omdat hij te laat komt. Op deze manier ontlaadt de spanning die er is en voel je je meteen een stuk beter. Sommige mensen gaan een stukje hardlopen als ze chagrijnig zijn, ook heel gezond. Maar een ander zet het op een zeuren. En dat is dus helemaal niet erg. Je knapt er reuze van op en daarna ben je weer helemaal je gezellige zelf.

 

 

 

Door: Irene Smit