Van Kikker tot Nijntje

Er is iets bijzonders aan de hand met Nederlandse illustraties.

 

Herinner jij je Kikker en Nijntje nog? Ik zie het nog helemaal voor me, hoe mijn moeder deze boeken altijd aan me voorlas. Helemaal als ik ziek was, konden we er wel honderd van die boeken doorheen slaan. Ik vond die verhalen en bijpassende tekeningen altijd fantastisch. En als ik deze boeken nu weer tegenkom, word ik er meteen nostalgisch van. Zeker weten dat ik die boeken ga voorlezen aan mijn kinderen (in een verre, hele verre toekomst).

 

Maar grote kans dat je deze boeken ook gewoon in de schappen ziet liggen als je naar het buitenland gaat. Want Nederlandse illustraties zijn wereldwijd bekend. Kijk bijvoorbeeld naar Marit Törnqvist, haar boeken zijn razend populair in landen als Zweden en Japan. Ook niet gek dus dat toen ze op reis was in Japan, er mensen in lange rijen om haar heen stonden die haar handtekening wilden hebben.

 

Waarom zijn onze illustraties nou zo populair? Dat komt hoogstwaarschijnlijk door de hoge kwaliteit, maar ook omdat Nederland zo’n liberaal land is. We zijn er niet vies van om lastige onderwerpen en thema’s te bespreken. En dat al vanaf jonge leeftijd.

 

Als je het mij vraagt, is het zeker weer iets waar we als klein kikkerlandje trots op mogen zijn.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam