Rare jongens, die Zwitsers

In Zwitserland is iets bijzonders aan de hand. Een echte kaasmaker, eentje die zijn vak zeer serieus neemt, heeft ontdekt dat hij de smaak van zijn kazen kan beïnvloeden met muziek.

 

 

Kaasboer Beat Wampfler weet het zeker. Niet alleen de luchtvochtigheid of temperatuur zorgt voor de lekkere smaak van zijn Emmentaler, ook De Vijfde Symfonie van Beethoven. Je zou bijna denken dat deze man ze niet allemaal op een rijtje heeft. Ik zie hem al zitten naast zo’n vette kaas met een gezellig muziekje. Maar het is serious business: Beat doet zelfs samen met de Universiteit van Bern onderzoek naar de invloed van geluiden en muziek op de kaas.

 

Er zijn al wetenschappers die denken dat er een verband is tussen de groei van planten en muziek. Dat komt door ultrageluid. Dat kunnen wij niet horen, maar honden bijvoorbeeld wel. En je plantjes dus op een bepaalde manier ook. Er zou dan een soort chemische reactie ontstaan die ervoor zorgt dat er meer CO2 in de lucht zit, waardoor je sanseveria’s sneller groeien.

 

En nu wil deze kaasboer dus samen met de knappe koppen van de universiteit bewijzen dat muziek ook effect heeft op de smaak van kaas. Iedere avond krijgen de kazen van Beat muziek te horen, van Led Zeppelin tot Mozart. Volgens Beat heeft hiphopmuziek de beste invloed op zijn Emmentalers. Dat vind ik echt hilarisch. Ik ben benieuwd hoe ze het zouden doen op de beats van Beyoncé of Justin Timberlake. En hoe zouden onze Edammer kaasjes smaken als ze iedere dag Jan Smit zouden horen? ‘Als de morgen is gekoooomen’. Ik durf te wedden dat ze daar lekker vol en romig van worden. Of misschien een vleugje Für Elise? Dat streelt de smaakpapillen vast heel erg.

 

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.