Leven en laten leven

Niet alleen de overheid, maar ook steeds meer werkgevers proberen om rokers te laten stoppen. Maar ik vraag me af of dit wel de juiste manier is?

 

 

 

Op je werkplek en in de horeca wordt het steeds lastiger om een sigaretje op te steken. Het is de bedoeling dat alle bedrijven de komende jaren volledig rookvrij worden en dat je dus nergens meer mag roken, niet binnen en ook niet meer buiten. Op schoolpleinen, speeltuinen en steeds meer sportterreinen was het al helemaal uit den boze om te roken. En als het aan het kabinet ligt, wordt een pakje sigaretten straks bijna onbetaalbaar.

 

Vandaag lees ik dat er ook steeds meer bedrijven zijn die proberen om hun werknemers een gezondere leefstijl aan te leren. Dat is natuurlijk hartstikke goed. Ze bieden tegenwoordig ook al een fiets van de zaak of een gratis sportschoolcontract aan. Dus waarom niet ook een stoppen-met-roken-potje?

 

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat een financiële prikkel van je baas ook een grote stimulans voor mensen is om het niet meer roken ook echt vol te houden. Een kadootje van driehonderdvijftig euro zou ervoor zorgen dat veel werknemers het beter volhouden om geen sigaret meer aan te steken.

 

Maar wat denk jij? Is dat nodig of vind je dat mensen eigenlijk gewoon zelf moeten weten wat ze doen? En zouden de verstokte rokers niet toch hun sigaretten blijven kopen, ook als de pakjes de komende jaren nog veel duurder worden dan ze al zijn? Toen een collega van me stopte met roken, hield ze zelf een jaartje bij wat haar dat aan eurootjes opleverde. Niet te geloven hoeveel dat was! Daar is ze lekker van op vakantie gegaan.

 

Sindsdien is haar eigen ‘ik-ben-gestopt-met-roken-opbrengst’ de ‘we-gaan-lekker-ver-op-vakantie-spaarpot’ geworden en maakt ze de mooiste reizen naar prachtige oorden. Dat is natuurlijk een geweldige bestemming voor het geld dat anders in rook op zou gaan.

 

 

Door: Irene Smit

 

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.