Drankhangen wat voor jou?

Het is de laatste trend die vanuit Finland is komen overwaaien. Wat doe je tijdens drankgangen? Nou, met drank op de bank hangen… Tja, zo simpel kan het zijn.

 

 

Heb je ook weleens dat je thuiskomt en vindt dat je jezelf wel even mag belonen met een avondje voor jezelf? Even niet eerst de was ophangen, eten koken, strijken, je rekeningen betalen, stofzuigen of je met je lief bemoeien. Nee, gewoon even he-le-maal niks. Dan kan je heel wat van de Finnen leren.

 

Want die Finnen, die snappen er wat van. Zo hebben zij de trend ‘kalsarikänni’ uitgevonden. Oftewel: met snacks en een glaasje wijn of bier in je eentje op de bank hangen zonder de intentie om daarna uit te gaan. Het doel ervan is om compleet te ontspannen en het leuk te hebben in je eentje.

 

In Finland gebeurt dit al sinds de jaren negentig, en langzamerhand is het opgebloeid tot een ware lifestyle-trend. Iets typisch Fins, om het maar zo te zeggen. Maar wie zegt dat wij dat in Nederland niet kunnen overnemen? Want zeg eens eerlijk: hoe heerlijk klinkt het?

 

Nu moet ik zeggen dat ik iets vergelijkbaars al regelmatig doe. Misschien niet in ondergoed, zoals de Finnen propageren, maar wel in m’n comfortabele huiskleren. En ook niet altijd met alcohol maar ook weleens met een heerlijk stomend kopje thee. Lekker met een aantal magazines op de bank. Gezicht- en haarmasker op, nagels lakken, geurkaarsjes aan en rustige jazzmuziek op de achtergrond… Dit zijn mijn favoriete avonden. Even geen verantwoordelijkheden en even geen gestress. De volgende dag voel ik mij dan ook weer als herboren.

 

Kalsarikänni is nu dus een nieuwe variant op mijn eigen quality-date-nights… Ga ik m’n mooiste ondergoed uit de kast trekken, de beste en fruitigste wijn inslaan (wel rode wijn want dat past beter, vind ik), wat verrukkelijke chocola, of wacht, nog beter: macarons kopen… Telefoon uit, muziek aan en lekker in m’n eentje aangeschoten worden. Joe! Ik ga het deze week proberen.

 

Wordt vervolgd…

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.