De kunst van Coorie

Na Hygge, Lagom en Kalsarikänni is er nu een nieuwe herfsttrend op komst. Dit keer niet uit Scandinavië, maar uit Schotland.

 

 

Ja, ik weet het, vorige week schreef ik al over Kalsarikänni: een trend die ik deze herfst maar eens goed moet gaan uitproberen. Want alles met een lekker glas rode wijn, een goed boek, mooi ondergoed en kaarsjes aan is iets waar ik me graag in wil verdiepen. Maar deze week is er een nieuw boek verschenen dat mij ook wel weer heel erg aanstaat. En ik denk jullie ook. Want het klinkt heerlijk.

 

Het boek heet The Art of Coorie en is geschreven door de Schotse Garbiella Bennet. Het doel van Coorie is om een rustiger leven te leiden waar werk niet meer centraal staat, maar juist in evenwicht wordt gebracht door kleine genoegens in het leven. Bennett is op de term gekomen toen ze van het drukke stadsleven in Londen verhuisde naar de Schotse Hooglanden in de zoektocht naar een betere levenskwaliteit. En die vond ze, middenin de natuur. Waar ze zich bewust is geworden van zichzelf als onderdeel van een groter geheel: haar omgeving.

 

Coorie is dus een manier om de buitenwereld te omarmen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door meer te wandelen in het bos of over de duinen, te zwemmen in meren of ‘s avonds naar de sterren te kijken. Ik snap wel waar die rust vandaan komt. Ik merk het elke keer als ik ‘s ochtends besluit om naar m’n werk te lopen in plaats van de fiets te nemen. Ook al woon ik in een grote stad, ik merk toch dat ik er rustiger van word dan wanneer ik alles maar snel op de fiets doe. Ik kijk meer om me heen. Zie beter hoe de blaadjes langzaam van kleur beginnen te veranderen en van de bomen fladderen en hoe het zonlicht reflecteert op het water van de grachten. Het zorgt ervoor dat ik met meer rust (en al een dikke 2500 stappen in de pocket ;-)) aan mijn dag begin.

 

Natuurlijk kan ik dat niet vergelijken met de Schotse Hooglanden, maar hé, het telt toch als iets, toch? Ik vind het een mooie trend om mee te nemen deze herfst. Ik zal dan ook vaker wandelend naar de redactie gaan, als het weer dit toelaat tenminste. En misschien is een lekker weekend op uitstapje naar de Nederlandse countryside wel een goed idee.

 

 

 

Wat zijn jouw favoriete natuurgebieden in Nederland? Kan ik die meteen toevoegen aan m’n Coorie-lijstje.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.