Bert en Ernie’s nieuwe relatiestatus

Dat kinderen dit nu ook op tv te zien krijgen is hartstikke goed.

 

Al 45 jaar zijn ze samen te zien op tv en jarenlang zijn er speculaties geweest over de seksuele geaardheid van de muppets. Maandagavond kwam scenarioschrijver Mark Salzman dan eindelijk met het antwoord: Bert en Ernie zijn een stel. En dat is heel goed nieuws voor de homo-emancipatie.

 

Het is namelijk zo dat kinderen op jonge leeftijd bijna niet te maken krijgen met homostellen. Zo krijgen meisjes bijvoorbeeld altijd te zien hoe prinsessen worden gered door knappe en dappere prinsen op witte paarden. En jongens weten maar al te goed hoe ze die dappere rol kunnen uitvoeren. Maar waarom zijn er eigenlijk geen prinsen die prinsen redden? Of prinsessen prinsessen? (Of prinsessen prinsen, maar dat is weer een heel andere discussie.) Al die heteronormativiteit zorgt ervoor dat kinderen pas in hun tienerjaren te maken krijgen met homoseksualiteit. En zelfs dan zijn het vaak personages die worstelen met hoe ze het beste uit de kast kunnen komen, of heel erg worden gedefinieerd door het feit dat ze homo zijn. Dat kan natuurlijk beter.

 

Daarom zijn de personages van Bert en Ernie zo perfect. Het zijn grappige verhalen die ze uitvoeren als twee poppetjes waarbij het niet gaat over hun seksualiteit. Die bepaalt niet wie of wat ze zijn. Voor kinderen is dat heel goed om te zien. Het zorgt ervoor dat ze niet gek opkijken als kinderen in hun klas twee moeders of twee vaders hebben. Of als ze merken dat hun eigen seksuele voorkeur niet bij het andere gender ligt.

 

Ik vind het een goede zet van Mark Salzman dat hij openheid van zaken heeft gegeven. En ik vind het goed voor de jongere generaties. Jij ook?

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam