Spartelend sporten

Het kan. En wel uit je eigen badkamer. Want het is namelijk bewezen…

 

Ben jij er ook zo zat van dat mensen je de hele tijd maar zitten te vertellen dat je vaker moet sporten? Alsof je daar tijd of überhaupt zin in hebt. Nu is er een alternatief: ga in bad. Het is bewezen dat dit net zo’n goed resultaat oplevert als een half uur wandelen. 

 

Dr. Steven Faulkner van de Universiteit van Loghbourg onderzocht de verschillende gevolgen en effecten van lichaamswarmte. En wat hier uitkwam, is best opvallend. Badderen in bad is niet alleen goed voor je relaxmodus, maar het verbrandt ook evenveel als een wandeling van dertig minuten. Hup, snel in bad dus. 

 

Voor het onderzoek werden mannen verdeeld in twee groepen. De ene groep lag in een bad van veertig graden te badderen/genieten, terwijl de andere groep een uurtje flink ging trainen op een hometrainer. Uiteindelijk steeg bij beide groepen mannen de lichaamstemperatuur met een graad. Ook werd er gekeken naar de bloedsuikerspiegel en hoeveel calorieën ze hadden verbrand. 

 

En wat bleek…

 

De mannen in bad hadden een bloedsuikerspiegel dat 10 procent lager was. Ook ging bij deze groep de calorieverbranding met 80 procent omhoog. In een uur hadden de mannen die in bad zaten maar liefst 126 calorieën verbrand. Dat is zeker niet niks. 

 

Een bad nemen heeft dus een positieve invloed op je gezondheid. Oh, oh, wat heerlijk. Nu is het wel zo dat sporten heel goed voor je lichaam is. Elke dag het bad instappen om op deze manier de sportschool te vermijden, is niet de oplossing. Maar als je het nou een avondje totaal niet ziet zitten en sporten inruilt om even heerlijk te badderen, hoef je je niet schuldig te voelen. Ik weet in ieder geval dat ik vanavond een uurtje ga badderen. 

 

Door: Danique ten Boer

beeld: www.huisjekijken.com