Nooit meer vakantiestress

Dat doe je zo…

 

 

 

Zo, even over die vakantie van je die al maanden op de planning staat. Weet je al wat je gaat doen? Hoe je er komt? Wat je mee wil? Zijn alle zwembroeken en -brillen, bikini’s, slippers, en snorkels al gekocht?

 

Ik ben iemand die niet veel moeite doet voor vakanties. Meestal pak ik lastminute de avond van tevoren mijn tas, merk dan als ik er eenmaal ben dat ik niet alles heb meegenomen, en moet dan ter plekke nog even op pad voor een tandenborstel of zomerjurk. Maar ach, ik heb in ieder geval geen stress voordat ik in het vliegtuig stap.

 

Zo is het niet voor iedereen. Dat snap ik. En zo blijkt ook uit een recent onderzoek van Zoover. Ze hebben meer dan 800 respondenten gevraagd waar zij nou écht stress van krijgen zo voor de vakantie. En de resultaten zie je hieronder. Wat de meeste stress veroorzaakt? Het huis schoonmaken voor vertrek. Misschien ben ik de enige die dat niet doet, maar waarom zou je ook? Het wordt toch weer stoffig en vies terwijl je weg bent. Je kan net zo goed die stress achterwegen laten en schoonmaken als je terugkomt, tegelijkertijd met die grote stapel vieze was die weggewerkt moet worden. Die stress, daar snap ik dus niks van.

 

Maar hé, als jij zo’n pre-vakantie-stresser bent, ga ik je voor de top-10 grootste stressveroorzakers even mijn persoonlijke tips geven zodat je wat rustiger op vakantie kunt.

 

1: Het huis netjes achterlaten (25%)

Is nutteloos. Gewoon laten zoals ‘t is. Hoogstens je bed even opmaken en ready to go.

 

2: Koffer(s) inpakken (13%)

Ach, als je wat vergeet is het niet het einde van de wereld. Elke locatie heeft winkels. Tenzij je naar de jungle van Papua New Guinea gaat, dan zou ik me wel even wat beter voorbereiden.

 

 

 

3: Ik ervaar geen stress voor mijn vakantie (13%)

Yes! Mijn soort mensen.

 

4: Lange wachtrijen op het vliegveld (9%)

Op tijd aankomen op het vliegveld en er is niks aan de hand. En als je nou écht bang bent dat je je vlucht mist, tik je even iemand van het personeel op z’n rug. Ze laten je dan altijd voor gaan. No stress.

 

5: Lastminute voorbereidingen

Tja, als je hier stress van krijgt moet je maar eerder beginnen. Ik heb geen medelijden met je.

 

6: Files onderweg

Is helemaal niet erg. Dan ga je over wat landweggetjes in plaats van de snelweg. Zo maak je nog eens wat mee, en zie je ook nog wat leuke dorpjes en natuur.

 

7: Partner helpt niet met voorbereidingen

Dumpen die hap.

 

8: Onrustige kinderen in het vliegtuig

Geef ze een telefoon met spelletjes of een iPad met een film. Klaar is Kees.

 

9: Onrustige kinderen op de achterbank

Zie nummer 8.

 

10: Paspoort/ ID verlopen of kwijt

Eigen domme schuld. Hier geldt ook: ik heb geen medelijden met je.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam