Het prijskaartje van trouwen

De prijs van een bruiloft zegt meer over het huwelijk dan we zouden denken.

 

De meeste vrouwen dromen van jongs af aan al over hun trouwdag. Hoe gaat mijn jurk eruitzien? Waar ga ik trouwen? Hoeveel mensen zullen er komen? Welke ring heb ik voor de rest van mijn leven om? Maar het belangrijkste is dan natuurlijk: met wie ga ik trouwen?

 

Dit alles romantiseren we in ons hoofd, zonder na te denken over het prijskaartje van deze geweldige dag. Want ja, dat kost wel even wat en misschien halen we dan de hele romantiek uit het zogenaamde sprookje dat al jarenlang in ons hoofd afspeelde.

 

Economen Andrew Francis-Tan en Hugo M. Mialon deden een onderzoek onder drieduizend (ex-)getrouwde stellen met als onderwerp Het verband tussen huwelijksuitgaven en de duur van het huwelijk zelf. En dat zette me wel even aan het denken. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het huwelijk sneller strandt, als de ring meer dan 1700 euro kostte. Deze is belangrijk voor ons, vrouwen, want het geldt vooral voor mannen; een man scheidt sneller wanneer de trouwring meer dan 1.700 euro kost, dan wanneer de ring ergens tussen de 400 en 1.700 euro kost. Jippie voor de partners!

 

Ditzelfde geldt voor de ceremonie zelf. Ergens in het buitenland trouwen en je hele familie laten overvliegen kun je volgens dit onderzoek beter uit je hoofd laten. Minder dan negenhonderd euro uitgeven aan de ceremonie laat meer geluksgetallen zien dan ceremonies die dertienduizend euro of meer kosten.

 

Er zijn nog twee zaken die er volgens het onderzoek voor zorgen dat huwelijken sneller kapotgaan. Als het uiterlijk een grote rol speelt bij de keuze om te gaan trouwen, is het huwelijk meestal geen heel lang leven beschoren. Een huwelijksreis daarentegen schijnt de duur van het huwelijk een stuk op te rekken. Iets meer sparen voor de huwelijksreis dan maar? Manlief heeft daar ook wel iets meer aan dan aan een ring.

 

Door Meagan Suares

 

Meagan is redacteur bij Franska.nl  Ze woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.