Friet in een pilletje

 

Morgen start in Eindhoven de Dutch Design Week, het grootste design-evenement van Noord-Europa. Daar gebeuren echt heel interessante dingen die voor ons nu nog hartstikke nieuw zijn, maar die wij in de toekomst heel normaal gaan vinden.

 

 

Een week lang staat de lichtstad bol van de evenementen, lezingen en tentoonstellingen van vernieuwende ontwerpers op allerlei gebied. Niet alleen wordt er in je werkomgeving, in het onderwijs of in de gezondheidszorg volop ontworpen. Ook in voeding zie je innovatie.  

 

Food- en conceptdesigner Chloé Rutzerveld denkt dat de manier waarop wij over dertig jaar gaan eten er heel anders uitziet dan vandaag. Volgens Rutzerveld ervaren we zo’n tachtig procent van wat we proeven namelijk via onze reuk. Dat is dus een belangrijke factor die we kunnen manipuleren. En om de voedselvoorziening voor alle bewoners op deze aarde in stand te houden en beter en duurzamer te maken, zullen er revolutionaire veranderingen gaan plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is een capsule waarbij de textuur, de geur en het gevoel in je mond wordt aangepast naar, ik noem maar wat, patat. Zo worden eten en het gevoel daarvan bij elkaar gebracht.

 

Ik snap natuurlijk best dat we met z’n allen veel beter met de aarde om moeten springen, bijvoorbeeld door wat meer seizoengroenten en wat minder vlees te eten. Maar ik krijg niet echt trek van het idee dat ik straks patat in een pilletje moet gaan eten. Want oh, wat zal ik zo’n echt patatje gaan missen. Als het effe kan scoor ik zo’n guilty pleasure stiekem, tussen de boodschappen door, als niemand me ziet. Lekker met van die romige ravigottesaus. En ik sta dan echt te genieten met zo’n puntzak in m’n handen. Even een momentje voor mezelf.

 

Maar ik zie me straks al staan, naast de 3D-printer, waar mijn kalfskroketje langzaam in laagjes wordt uitgerold. Niks aan! Rutzerveld snapt dat gelukkig ook en vindt dat de uitdaging voor haar als fooddesigner in de juiste balans ligt. Gelukkig maar. Doordeweeks zorg ik dus dat ik goed bezig ben en dat ik de aarde een beetje ontlast door voedzaam en onbespoten te eten. Maar in het weekend mag ik lekker bourgondisch tekeergaan in de keuken.

 

 

Kijk, daar word ik weer blij van. Gelukkig is het vandaag Big Fat Friday! Eens even kijken wat Meagan nu weer heeft verzonnen. Eet Smakelijk!

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.