2 maanden kerst? 

 

De één heeft de kerstboom het liefst in oktober al in de kamer gezet, de ander wacht braaf met alle kerstversiering totdat het sinterklaasavondje voorbij is. Maar door de Sint kunnen we eigenlijk maar twintig dagen genieten van échte kerst-voorpret.

 

Dat zorgt bij sommigen voor een teleurstelling. Want het vieren van Kerstmis is tegenwoordig populairder dan het vieren van Sinterklaas, zo blijkt uit onderzoek. En dus willen veel mensen helemaal niet wachten tot 6 december met het zingen van Last Christmas. Nee. Kerstmis is hipper dan ooit en dus is iedereen er lekker op tijd mee bezig. Het is zéker te merken: je ziet al lang voordat de goedheiligman het land weer uit is overal kerstbomen en kerstversiering. Ook hoor je op de radio al flink wat kerstmuziek. Vroeger kon het echt niet, je ballen en rendieren al van zolder halen voordat het dichten en het hannesen met surprises achter de rug was. Maar zoals met zoveel: we vullen het in 2017 allemaal in zoals we dat zélf willen. 

 

En dus eten we al kerstkransjes als we buiten nog nazomeren; daar maalt niemand om. Bovendien is kerst populair vanwege de gezellige lichtjes en vrolijke versiering. De behoefte aan wat gezelligheid in deze donkere en grauwe dagen doet ’t ‘m: we halen steeds vaker gewoon op tijd al een kerstboom in huis omdat het gewoon zo lekker knus is. En het huis daardoor lekker opfleurt. Kunnen we nog wel zeggen wanneer kerst ‘wel of niet mag’, of zijn we gewoon in de laatste jaren veranderd en vieren we kerst steeds langer en langer?

 

Ja, want zeker 72 procent van de mensen kijkt meer uit naar de kerstdagen dan naar sinterklaasavond. Hoe het dan door ons Hollanders wordt gevierd, die o zo geliefde kerstdagen? De meeste kerstvierders doen dat met samenzijn met familie en vrienden, uitgebreid eten en cadeaus geven aan elkaar. Maar die cadeaus: hoorde dat vroeger niet gewoon bij Sinterklaas? De verdeling lijkt meer en meer te verdwijnen: zeker een derde van de mensen viert de feesten allebei en ook allebei met cadeaus. Bovendien zijn we ook niet al te dol op alle sint-gerelateerde activiteiten, want 67 procent van de mensen schrijft liever een kerstkaart dan een gedicht en 60 procent koopt liever mooie kerstcadeaus dan dat ze een surprise in elkaar knutselen.

 

Natuurlijk heb je altijd uitzonderingen: 8 procent van de mensen viert namelijk geen van beide decemberfeesten. Saai, misschien. Lekker overzichtelijk, dat dan weer wel. 

 

Als je dan lekker op tijd begint met de kerst-voorpret, dan wil je natuurlijk wél dat je boom lang goed blijft. Dit zijn de beste tips om je kerstboom te verzorgen – is ‘ie in het nieuwe jaar ook nog lekker groen:

 

  • Een volle en vochtige kluit is het beste en het liefst zit deze in een pot, zodat de wortels niet kapotgaan. 
  • Zet de bak van de kerstboom op een speciale houder waarin je ‘m water kunt geven. Hij mag wel een halve tot een hele liter per dag.
  • Het is verstandig om je boom een nachtje te laten wennen aan de warmte, bijvoorbeeld door ‘m eerst even in de garage te zetten voordat je ‘m binnen zet. 
  • Zet je boom nooit te dicht bij de verwarming, op de tocht of juist bij het raam in het zonlicht.