15x wat je nog niet wist over de Olympische Spelen
Als er een kans is om ons kleine kikkerlandje te supporten, zijn wij Nederlanders present.
Hoewel we dit keer misschien niet alle 275 spelers uit ons hoofd kennen zoals we dat bij de opstelling van het Nederlands elftal deden, mag dat de pret niet drukken. Sinds afgelopen vrijdag ben ik één met de televisie, en ik gok dat dit tot 11 augustus het geval zal zijn. Om nog even in de Olympische sfeer te blijven presenteer ik je de 15 dingen die je nog niet wist over het toernooi.
1. Tijdens de Griekse Spelen kenden ze nog geen begrippen zoals kniebeschermers en gesponsorde tenues; er werd naakt gesport.
2. Sinds 1900 mogen ook vrouwen meedoen aan het toernooi, maar het was pas tijdens de Spelen in 2012 dat er voor het eerst uit ieder land vrouwelijke spelers deelnamen.
3. Tussen 1912 en 1945 deden niet alleen atleten, maar ook kunstenaars mee. Schilders, beeldhouwers, schrijvers, architecten en muzikanten konden destijds gewoon medailles verdienen.
4. Heb je je ooit afgevraagd waarom Olympiërs op hun medailles bijten als er een foto wordt gemaakt? Vroeger controleerden handelaren of een munt edelmetaal was door erop te bijten. Een nepmunt zou een tandafdruk achterlaten, een gouden munt niet.
5. Olympische medailles zijn niet van goud, maar van zilver. De laatste keer dat ze volledig goud waren, was tijdens de Spelen in 1904.
6. De officiële talen die worden gesproken tijdens het toernooi zijn Frans en Engels, inclusief de taal van het gastland.
7. De bekende olympische fakkel wordt ieder jaar aangestoken tijdens een traditionele ceremonie bij de tempel van Hera in Griekenland. Vanuit daar reist de fakkel naar de stad waar de Spelen plaatsvinden. Hij wordt meestal gedragen door hardlopers, maar het is ook al voorgekomen dat de fakkel per boot, vliegtuig, paard, kameel, onder water én in een kano is vervoerd.
8. De olympische vlam hoort gedurende het hele toernooi te branden. Mocht het vuur per ongeluk uitgaan, dan mag de vlam enkel en alleen worden aangestoken met een reserve vlam die uitsluitend in Griekenland is aangestoken.
9. Door de jaren heen zijn er flink wat sporten van het programma geschrapt: individueel schoonzwemmen, touwklimmen, touwtrekken, ballonvaren, pistoolschieten, tandemfietsen, hinderniszwemmen en afstandsduiken.
10. Een sport die slechts één keer werd uitgevoerd was levend duivenschieten tijdens de Spelen van 1900 in Parijs.
11. Johnny Weismuller (de man die Tarzan speelde in twaalf films) deed ook mee. In de jaren ‘20 won hij vijf gouden medailles in het zwembad.
12. De vijf ringen uit het olympische logo vertegenwoordigen de vijf bewoonde continenten. De vijf kleuren (blauw, geel, zwart, groen en rood) zijn uitgekozen omdat elk land er minstens één van in z’n vlag heeft.
13. Om als atleet in het olympisch dorp te mogen verblijven, moet je je aan een aantal regels houden. Zo moet je minimaal vijf dagen van tevoren arriveren, is het niet toegestaan om je uit te spreken over politieke of religieuze acties en is alcohol drinken en roken strikt verboden.
14. Seks hebben mag daarentegen wel. Dit jaar zijn er in het olympisch dorp maar liefst 300.000 condooms voor de 14.250 atleten aanwezig.
15. Tijdens de Spelen van Londen in 2012 werden in het olympisch dorp in twee weken tijd 165.000 handdoeken gebruikt.
Bron: ef.nl