11 wijze lessen van wijze mensen die je succesvol maken

 

In tijden waarin ons leven op z’n kop staat denken we vaak anders dan op de normale ‘automatische piloot’.

 

 

Ben jij ook zo toe aan een goede dosis stof tot nadenken? Misschien kun je iets met deze lessen die je succesvol maken, verzameld van Bill Gates tot Anna Wintour en Einstein tot Linda de Mol. Ja, een lekkere uiteenlopende lijst.

 

1. In 2013 deelde Bill Gates zijn gouden formule om meer te sparen
“Het afgelopen jaar ben ik keer op keer verbaasd geweest over hoe belangrijk het is om te meten hoever je in het proces bent. Je kunt veel meer progressie boeken als je naar een doel toewerkt en in de gaten houdt hoe dat gaat.”

 

Als we deze wijze uitspraak terugleiden naar je financiën bedoelt meneer Gates dat het hebben van een spaardoel richting en houvast geeft. Op deze manier word je nét een tikkeltje extra gemotiveerd je geld écht te sparen in plaats het uit te geven aan het zoveelste nieuwe item voor in je garderobe. Je spaargeld kun je tegenwoordig makkelijk bijhouden in een app of een spaarchallenge. Ga jij liever voor de ouderwetse manier? Houd dan je spaargeld bij in een mooi notitieboek.

 

2. Oerhollandse wijsheid van oma
“Voor elk dubbeltje dat je weggeeft, daar krijg je een kwartje voor terug”

 

Oerhollandse wijsheid, maar oh zo waar. Wees onbaatzuchtig en denk aan een ander die het moeilijker heeft dan jij. Als je iets van je rijkdom weggeeft, krijg je daar in geestelijk opzicht iets voor terug. En mocht je nu iets van je spaargeld weggeven, schrijf het op, zoals ome Bill het graag ziet.

 

3. Anna Wintour
“In today’s world, you have to interact”

 

Volgens modequeen Anna Wintour heeft succesvol zijn alles te maken met de manier waarop je jezelf neerzet in de wereld. Daarbij moet je jezelf en anderen in de ogen kunnen kijken en jezelf aan de wereld presenteren. Wil je succesvol zijn? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je jouw visie op anderen overbrengt en kun je vertellen waar jouw focus ligt en natuurlijk waar je in gelooft. Je kunt niet in een hoekje gaan zitten, moeilijk doen en wachten tot mensen naar jou toekomen. In deze maatschappij ligt de bal bij jou.

 

4. Michelle Obama
“Wees niet bang voor the swerve. It’s not a straight line to being a human being.”

 

De voormalige first lady is een enorm voorstander van the swerve: soms kun je je enorm blindstaren op je doelen die je wilt bereiken dat je een stukje reflectie uit het oog verliest. Waarom doe ik dit ook alweer? Of: past dit doel eigenlijk nog wel bij mij? Michelle probeert met deze uitspraak aan te tonen dat het belangrijk is open te blijven staan voor andere doelen, wegen en dromen. Je hele leven is niet uitgestippeld en maar tot op een zekere hoogte te plannen.

 

5. Als Oprah het zegt
“Roddelen betekent dat we niet dapper genoeg zijn om persoonlijk te praten met de mensen met wie we het niet eens zijn”

 

Bam, die komt binnen. Hoe vaak gebeurt het jou wel niet dat je je ergert aan een collega of vriendin, maar in plaats van het te zeggen tegen de persoon in kwestie deel je je irritaties met een derde persoon. Omdat we het niet met iemand eens zijn, kleineren we diegene bij andere personen. Ontzettend volwassen. Maak problemen bespreekbaar met degene waar jij een probleem mee hebt. Het geeft veel meer voldoening en je maakt jou een persoon die haar zaakjes als volwassene oplost.

 

6. Mizuta Masahide
“De schuur is afgebrand, nu kan ik de maan zien”

 

Deze wijze uitspraak komt van de zeventiende-eeuwse Japanse dichter Mizuta Masahide en wordt door Oprah weer in het leven geroepen. Het betekent dat je kansen kunt ontdekken in dingen die misgaan. Van fouten leer je. Haal kracht uit fouten, schade en schande.

 

7. Mahatma Gandhi
“Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien”

 

Deze wijze uitspraak van Gandhi slaat op vertrouwen (in jezelf). Wanneer jij gelooft en vertrouwen hebt in jezelf en dingen doet vanuit je eigen morele waarden, dan zullen mensen dat zien en vertrouwen in je krijgen. Zo kun je gezamenlijk de wereld verbeteren. De toekomst is afhankelijk van wat je nu doet. Dus als jij verandering wilt in je leven en een verschil wilt maken, zul je nu in actie moeten komen. Wees je bewust van jouw waarden en diepe overtuigen en houd jezelf scherp waar je in gelooft. Belangrijk hierbij is dat je de juiste vragen stelt aan jezelf én aan de juiste personen om je heen.

 

8. Einstein
“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”

 

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
Blijf ik denken zoals ik altijd dacht.
Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
Blijf ik geloven wat ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
Blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan.
Als ik blijf doen zoals ik altijd hebt gedaan,
Blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt.
Maar als ik mijn ogen sluit en goed kijk naar binnen,
Dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen.
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

 

9. De filosofie van Linda de Mol
“Volg je intuïtie, en spreek je doelen en wensen hardop uit”

 

Met dit levensmotto heeft Linda het onwijs ver geschopt in het leven. Wil jij succesvol zijn in het leven? Dan is het de hoogste tijd om je intuïtie te volgen en je doelen en wensen hardop uit te spreken.

 

10. Diane von Furstenberg over vriendschap
“When a woman becomes her own best friend, life is easier”

 

De basis van een goede vriendschap? Met elkaar lachen, ellende met elkaar delen, elkaar accepteren hoe we zijn, elkaar af en toe de les lezen, maar vooral vertrouwen hebben in elkaar. Wanneer je beste vrienden wordt met jezelf, wordt het leven een stuk makkelijker. We geven Diane von Furstenberg helemaal gelijk.

 

 11. En tot slot wat onze May leerde van haar vader
May deelde al eens de zes levenslessen die ze van haar vader heeft geleerd. Dit is volgens May zijn meest wijze raad:

 

“Vraag niet wát mensen zeggen, maar waaróm ze iets zeggen”

 

Vaak begrijp je iemand pas als iets in perspectief wordt geplaatst. Woorden zijn slechts woorden en zijn afhankelijk van degene die ze zegt. Probeer eens in de schoenen van de ander te staan. Hoe voelt die persoon zich en hoe ziet diegene jou? Wanneer je deze vragen nagaat, dan zul je zien dat een uitspraak die misschien heel onaardig klonk in werkelijkheid misschien wel lief bedoeld is.

 

 

Tekst: Vrouwenzaken

 

Door: Redactie Amayzine.com