11 leuke sushi-facts

 

Nigiri eet je op zijn kop en stokjes zijn verboden. Wedden dat je dit allemaal verkeerd doet als je sushi eet?

 

Vandaag is het International Sushi Day en dat moet gevierd. Met een sushitaart bijvoorbeeld, maar ook met wat sushi facts, want weten we er nou eigenlijk helemaal van?

 

Sushi komt dus niet uit Japan
Na ja zeg, dat was toch al een kleine shock. Het komt uit Zuidoost Azië bij de Mekong rivier en meanderde langzaam naar japan waar het rond 1850 echt zijn huidige vorm kreeg.

 

Sushi-rijst was niet bedoelt om te eten 
Maar om de vulling stevig in elkaar te duwen en om het gerecht zelf te beschermen tegen vliegen.

 

Het duurt vijf jaar voor je sushi-chef bent
In Japan wordt een échte sushi chef Itamea-San genoemd. Zo’n chef is op de hoogte van alle aspecten en ontwikkelingen rondom het vak. Om een Itamea-San meester te worden moet je een lange weg afleggen, aangezien je een speciale opleiding moet afronden. Deze opleiding duurt minimaal vijf jaar en het behalen ervan is zo makkelijk nog niet. Dit lukt namelijk alleen als je een enorme passie hebt voor de Japanse keuken en daarbij beschikt over een flinke portie doorzettingsvermogen.

 

Sushi een bioscoop-hapje
Hoe heerlijk als je in plaats van popcorn lekker sushi krijgt geserveerd. Dat was vroeger zo. Het was een goedkoop hapje voor de trek tussendoor.

 

Sushi of Shoesi
Er is een sushi-kunstenaar die sneakers van sushi maakt.

 

Sushi hoor je met je handen te eten
Want het was een tussendoorsnackje. Is dat even fijn, want ik zit altijd te klooien met die stokjes omdat de sushi’s gewoonweg te groot zijn om het in een keer met stokjes en al in je mond te krijgen. Maar DAT HOEFT DUS NIET. Heerlijk; ik heb nu een allerbest excuus om met mijn handen te eten.

 

Daarom is sushi in Japan echt lekkerder
Weet je waarom? Omdat overal in de Westerse wereld de vis, al zeggen dat hij vers is, minstens 24 uur gevroren wordt. Dat doen ze om zo parasieten te doden. De Japanse sushi-chefs zijn zo getraind dat ze aan de vis zien of er parasieten in ziten. Dus daar is de vis echt verser dan  vers.

 

Soyasaus achterlaten is heel onbeleefd
Mijn collega van FavorFlav drinkt aan het eind van de maaltijd haar soya-bakje leeg. Dat is ook een vorm van soya-saus niet verspillen. Liever zien de Japanners het zo dat je steeds piepkleine beetjes soya-saus in je kommetje giet en dan steeds een beetje bijschenkt. Er zijn ook chefs die gruwen van je behoefte om je sushi onder te dompelen in de soya-saus want hé zij hebben de sushi op perfecte smaak gemaakt, dat moet je niet verpesten door een overdaad aan soyasaus.

 

Dit wordt ook gezien als het toppunt van amateurisme
Je sushi van rijst in de soyasaus dippen zodat de rijst er afbrokkelt en in je saus valt. Er is heel veel liefde in de rijst gestopt, dat mag je niet verpesten met een overdosis saus. Als je soyasaus wilt toevoegen, besprenkel je de sushi met wat saus in plaats van erin te dippen.

 

Nigiri eet je andersom
Dus eerst de vis of het ei-gedeelte op je tong en daarboven de rijst.

 

Geef de sushi-chef nooit fooi
Dat wordt als hoogst onbeleefd gezien. Je kunt hem wel een sakeh aanbieden en anders een mooie buiging voor hem maken.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach