10 redenen om naar
het Noord­brabants
Museum te gaan

 

Jolanda: Je kunt het modemissers noemen, of juist bewonderen om alle lef die ervoor nodig was om bijvoorbeeld zo’n getoupeerd kapsel te dragen… De jaren tachtig hebben in elk geval indruk op me gemaakt. En het leuke is, dat is nu allemaal te zien in Den Bosch. Dit zijn tien redenen om te gaan.

 

1. Omdat we toch allemaal wel Doe Maar-fan zijn geweest, en minstens een speldje of roze/groen hemdje aan hebben gehad. En er is toch ‘geen bal op de tv’…

 

2. Herinner je je die kekke aerobics-pakjes nog? Die hadden we gewoon áán?! De fitgirls van nu kunnen daar misschien nog wat van leren…

 

3. Omdat je in het museum kunt dansen! Wel met een silent-discokoptelefoon, dat wel. Maar je waant je weer helemaal in de disco met muziek van de Dolly Dots of Thriller van Michael Jackson. Wiehaa!

 

4. Ook zoveel haarlak versleten in de jaren tachtig? Met de ge-wel-di-ge digitale tool in het museum kun je je een jarentachtig-kapsel aanmeten. Hilarisch!

 

5. Je steekt er ook nog wat van op: het schitterende modecollege van Milou van Rossum (een autoriteit op het gebied van mode, ze schrijft er al meer dan 25 jaar over en is modejournalist bij het NRC) alleen al is de moeite waard.

6. Wie jaren tachtig zegt, zegt schoudervullingen. Zoals bij dat prachtig vintage mantelpakje van Jean Paul Gaultier dat je móet zien: schoudervullingen waar je u tegen zegt.

 

7. Omdat er een prachtige collectie schoenen van de Nederlandse ontwerper Jan Jansen tentoongesteld staat. Hier word je meteen vintageliefhebber van. (Waarom kopen wij zoveel nieuwe spullen als er nog zoveel moois is, vraag je je dan af…)

 

8. Omdat de inhuldigingsjurk van Beatrix er ook staat te pronken; deze droeg ze bij het afleggen van haar koninklijke eed op 30 april 1980. Weet je nog?

 

9. Omdat op het voorplein van het museum een échte vintagewinkel is ingericht: hier kun je je slag slaan voor vintage collectors-items.

 

10. Omdat je ook je man mee kunt nemen, want de gele trui en fiets van Joop Zoetemelk hangen er ook.

 

 

 

 De Brabantse Jolanda is moeder van vijf kinderen en ziet er graag leuk en hip uit. Dat lukt haar heel goed met haar ‘maar’ 1.58 meter en een klein maatje meer.