10 grappige weetjes over dieren die je nog niet wist

 

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik een enorme dierenliefhebber ben.

 

 

Vroeger was m’n lievelingsprogramma de realityserie van de Meerkats op Animal Planet (blijft leuk), ik kan uren miauwen tegen m’n kat (en dat doe ik ook en ja, mensen verklaren me voor gek) en op nummer één op mijn bucket list staat met cheeta’s wandelen. Misschien ben ik gewoon zo’n gevalletje dat beter onder de dieren gedijt dan onder mensen. Al kun je met mensen wel beter borrelen. Maarrr dieren zijn weer veel interessanter. Zoveel dierensoorten, en nog steeds worden er nieuwe ontdekt. En elke soort heeft weer hun grappige feature, een rare eigenschap of gewoon bizarre gewoontes. Check onderstaande weetjes maar, wedden dat je die niet wist?

 

1. Mieren doen wel tot 250 powernaps per dag. Vandaag ben ik er puur toevallig ook achtergekomen dat mieren mijn spirit animal zijn.

 

2. De Groenlandse haai bereikt pas zijn seksuele volwassenheid op zijn 150e en nee, dat is geen spelfout. Ze worden tussen de 300 en 500 jaar. Hoooly shit.

 

3. In delen van Sumatra geloven ze dat een orang-oetan kan praten maar dat ze dat weigeren omdat ze niet willen beginnen met werken.

 

4. Alligators en kreeften hebben geen precieze levensverwachting. Dat wil zeggen: ze blijven leven totdat een ziekte of een ongeluk krijgen waaraan ze overlijden. Ze worden niet ‘ouder’ in de zin zoals wij dat doen; hun ledematen, gewrichten en algehele gesteldheid gaan niet achteruit. Extra ‘fun’ fact: het komt veel voor dat alligators overlijden omdat ze te groot worden en ze niet genoeg kunnen eten om zichzelf in leven te houden.

 

5. Doodsoorzaak numero uno van koalaberen is chlamydia.

 

6. Als een mannelijke clownvis zijn partner verliest, ontwikkelt hij vrouwelijke geslachtsorganen zodat hij (dan dus zij) zich alsnog kan voortplanten. Geeft Finding Nemo wel even een íets ander tintje, hè?

 

7. Dieren die hun baby’s in hun buidel dragen (zoals kangoeroes) hebben drie vagina’s.

 

8. De ogen van een struisvogel zijn groter dan zijn hersenen.

 

9. De lever van een ijsbeer bevat zoveel vitamine A dat je gelijk doodgaat als je die probeert op te eten. Als in, als je 1/10 van de lever eet ben je er al aan. Een volledige lever van een ijsbeer kan tot 52 mensen doden. Whuuut.

 

10. Ken je dat, dat cavia’s rondspringen in hun kooi? Dat heet ‘popcorning’. Lief.

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer