10 fastfood-medewerkers klappen uit de school: ‘Dit zou ik nooooit bestellen!’
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 10 fastfood-medewerkers klappen uit de school: ‘Dit zou ik nooooit bestellen!’.
Lekker een frietje, een hamburger, een milkshake – daar denk je toch geen twee keer over na? Maar mensen die in fastfood restaurants hebben gewerkt, weten precies wat ze never nooit zullen bestellen. ‘De kipburgers vielen op de grond, en de baas zei: maakt niet uit, in de frituur gaan die bacteriën wel dood.’
Op het Amerikaanse forum Reddit spuwen fastfood-medewerkers anoniem hun gal: zo’n zooitje is het soms in de keuken. Alles draait om snel, sneller, snelst en natuurlijk moet er geld worden verdiend. Voedselhygiëne krijgt daarbij zeker niet de hoogste prioriteit, vertellen zij.
Lekker bakkie thee
‘Ik sneed me in mijn hand toen ik de grote theeketel aan het vullen was. Mijn bloed kwam in het theewater terecht. De manager zei tegen me dat we het theewater gewoon konden gebruiken. Hij vond het ook niet goed dat ik even mijn handen ging wassen. Ik heb die thee wel weggegooid en jokte dat ik een bloedziekte had zodat ze tenminste naar me wilden luisteren.’
Softijs? Laat maar
‘Ik was shift manager bij een fastfood restaurant. En sindsdien eet ik geen softijs meer. Dat apparaat was altijd helemaal bedekt met schimmel, aan de binnen- en de buitenkant. De manager maakte dat schoon door de schimmel van het ijsmengsel te scheppen en een beetje schoonmaakspray op de buitenkant te spuiten.’
Frituur beetje harig
‘Op mijn werk moest ik de frituurpan schoonmaken. Het was zo’n grote frituur en hij was verstopt. In de afvoer van de bak vond ik twee ratten, of tenminste: wat daar van over was, vooral pluishaar en botjes. Ze waren via de afvoer naar de vetput in de bak terecht gekomen en zaten daar al een maand of twee. Al het frituurvet was dus gefilterd door een natuurlijk vergiet van twee dooie ratten.’
Mais wordt slijmerig
‘Ik kreeg op mijn kop van de manager toen ik maiskorrels weggooide die helemaal slijmerig waren geworden. Afspoelen in de gootsteen en gewoon weer in de salade bar leggen, dat was de bedoeling.’
Harige armen
‘Ik heb gezien hoe twee kerels de koolsla maakten: ze mengden de kool, wortels en mayonaise door elkaar met hun blote, harige armen. En die bak was zo groot, dat ze er tot ongeveer hun oksels in rond graaiden. Koolsla eet ik dus niet meer.’
Beestjes, bee-eee-eestjes
‘In de voorraad: een grote doos vol aardappelen waar de maden overheen kropen. Ik gooide het in de bak, en daar werd de manager heel boos om. Ze werden weer uit de container gevist, de aangevreten stukjes werden weggesneden en toen konden ze gewoon worden gebruikt. Ik heb dezelfde dag ontslag genomen.’
Chocolade met paddenstoelen
‘In de koffietent waar ik werk maken we onze eigen chocoladesaus. Dat klinkt heerlijk, maar ik weet nu dat het na een dag of twee al gaat schimmelen. We verkopen genoeg chocoladesaus dus we maken regelmatig nieuwe, maar als het echt druk is, gaat de nieuwe saus gewoon op de beschimmelde oude saus. Die bak waar de warme saus in zit, wordt maar eens per week echt schoongemaakt.’
Sorry, ijsmachine is stuk
‘Het is niet voor niks dat je vaak hoort dat de ijsmachine storing heeft. Soms is er echt onderhoud aan dat apparaat, maar wij zetten ‘m ook vaak ‘out of order’ als we al die vieze schimmel eruit moeten halen. Ik keek een keer van bovenaf in die machine toen ik nieuw ijsmengsel in het apparaat deed, wat een nachtmerrie. Sindsdien lust ik geen ijs meer.’
Dode bacteriën
‘Per ongeluk liet ik een grote doos met kipburgers vallen. Middenin de keuken, op de vloer. Ik zei tegen de manager dat de burgers op de lijst met afschrijf moest worden gezet, maar hij zei: nee hoor, doe maar weer in de doos. We frituren ze en dan gaan die bacteriën wel dood.’
Stickers plakken
‘Ik heb zes jaar bij Burger King gewerkt. Het eten is echt lekker, als het vers is. Het probleem was vooral dat collega’s geen zin hadden om de sausflessen goed schoon te maken. En sommige medewerkers doen niet zo vaak schone handschoenen aan. Ook hadden we een systeem met stickers, zodat spullen niet te lang buiten de koeling zouden staan. Als je bijvoorbeeld kaas uit de koeling haalde, moest er een sticker op met de tijd zodat je zeker wist dat het niet langer dan vier uur in de keuken stond. Daarna zou je het moeten weggooien. Dat gebeurde nooit, er ging gewoon een nieuwe sticker op.’
Bron: Bored Panda