Met deze 4 stappen krijg je een bloemenzee in de tuin

 

Sonja: Mixen en matchen is leuk, maar niet in je borders! Dan wordt de ene plant ineens heel breed en krijgen de anderen geen licht meer (heb ik een keer gehad). Zo moet het dus wél.

 

Kies een plek die lekker zonnig of half zonnig is, een border op het noorden is zelfs voor professionals nog een hele uitdaging. Bloemen houden van zon en je staat gelijk 1-0 voor als de plek goed is.

 

Stap 1: Onkruidvrij maken

Natuurlijk start je met de bodem. Lekker omspitten met een spade zodat je gemakkelijk het onkruid er tussenuit kunt plukken. Vergeet die geniepige wortels niet want voor je het weet zit je er weer mee.

 

Stap 2: Bijmesten

Het mooiste is om wat compost toe te voegen aan de grond. Wat extra voedingsstoffen kunnen geen kwaad als er nieuwe planten bijkomen. Heb je geen composthoop, dan kun je bij het tuincentrum prima mest vinden, speciaal voor bloemige borders. Gedroogde koemest werkt ook als een tierelier maar dan moet je net het geluk hebben dat je naast een boer woont.

 

Tip: Al vind je de planten die je in de winkel ziet allemaal nog zo mooi, het is niet aan te raden om veel verschillende planten in je nieuwe border te zetten. Een border ziet er netter en verzorgder uit wanneer er ongeveer 6 verschillende soorten planten worden gebruikt. Wat je wel kunt doen is verschillende planten op meerdere plekken in de border terug laten komen. Dan bereik je én evenwicht én een speels effect in de tuin.

 

Stap 3: Bijna voor het echie

Zet alle planten op de gewenste plek. Schuif net zolang tot je tevreden bent. Ben je niet zo’n plantenkenner? Verdiep je dan eerst in een stuk of 5 favorieten. Het is bijvoorbeeld best handig om te weten welke planten er hoger en welke er breder worden (size does matter J). Zet de hoge planten achter in de border en de wat lagere planten wat meer naar voren. Klinkt heel logisch eigenlijk. Doe je dit per ongeluk andersom, dan mis je al het moois wat achterin verstopt staat. Zet ook niet alles te dicht op elkaar. Over een paar jaar hebben ze dan geen ruimte meer en gaan ze elkaar verdrukken.

Tip: Heb je net een verse border aangelegd dan zijn de meeste planten nog klein en niet volgroeid. Dat ziet er vaak een beetje treurig uit. Waarschijnlijk is-ie volgend jaar al een stuk voller maar wil je tot die tijd ook tegen iets gezelligs aankijken, vul dan de ‘gaten’ op met eenjarige planten.

 

Stap 4: Planten maar!

Tik de planten voorzichtig uit hun plastic potje. Probeer hierbij zo min mogelijk de wortels te beschadigen. Laat de kluit lekker vollopen in een emmer water en zet ’m in de aarde. Goed aandrukken zodat-ie stevig vastzit. En weer water geven.

 

Tip: Bij een border is het fijn als er elke maand iets in de bloei staat. Zorg ervoor dat je een goede mix maakt van voorjaars-, zomer-, en najaarsbloeiers. Zo kijk je zo lang mogelijk tegen een bloemige border aan. Een leuke truc is om bollen tussen de planten te strooien. Die verlengen het bloeiseizoen enorm.

 

Laat je vooral niet gek maken! Al die mooie plaatjes op blogs en Pinterest zijn heerlijk om naar te kijken maar daar zit vaak een hoop werk en ervaring achter. Wie heeft er nog tijd om ieder moment van de dag bezig te zijn met het onderhouden van je border? En voor de tuinfanaten die dat wel doen, chapeau! Bij mij is de insteek in de tuin een stuk praktischer; maximaal plezier voor zo min mogelijk moeite. Hij moet lekker lang mee kunnen, ik moet er niet aan denken om continu planten te verwijderen of weer toe te voegen. Liever geniet ik van een zomerse dag met familie en vrienden in de tuin met een hapje en een drankje. Aan het einde van de dag loop ik met alle liefde een rondje met de tuinslang, trots als een pauw dat het gewoon gelukt is. Mijn eigen bloemige border.

 

Tip: Wil je niet te veel nadenken over welke soort planten je nodig hebt en kies je liever op kleur? Hier vind je kant-en-klare borderpakketten die ze gewoon per post naar je toesturen. Kan niet missen!

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Appeltern