Tagliatelle met heerlijke zelfgemaakte bolognesesaus

 

Franska: Zoveel Italianen, zoveel bologneserecepten. Dit is weer eens een andere dan anders. Paprika erin, chilivlokken, lekker veel knoflook. En ook nog eens extra lekker met wat mozzarella erbij. Alweer een reden om eens wat vaker bolognese op tafel te zetten. Nieuw en toch vertrouwd.

 

Dit heb je nodig

voor 8 personen

  • 2 el olijfolie
  • 2 rode paprika’s, in stukjes gesneden
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 300 g rundergehakt
  • 4 portobello-champignons, gesneden (ongeveer 750 g)
  • 2 el verse oregano, fijngesneden
  • 2 el verse salie, fijngesneden, plus wat extra voor voor garnering (optioneel)
  • 4 takjes verse basilicum, fijngesneden
  • 250 ml rode wijn
  • 3 vleestomaten, in stukjes gesneden
  • 500 ml tomatenpassata (of gezeefde tomaten)
  • 1 el suiker
  • ½ tl zout (of meer naar smaak)
  • 1 tl chilivlokken
  • paar stukjes Parmezaanse kaaskorst
  • 450 g tagliatelle
  • 150 g mozzarella

 

Zo maak je het

Verhit een grote kookpan met daarin de olijfolie op middelhoog vuur.

 

Voeg de rode paprika en rode ui toe. Kook totdat de paprika’s zacht zijn en de uien doorzichtig.

 

Voeg daarna de knoflook, het gehakt en champignons toe. Roerbak voor ongeveer 4-5 minuten. Voeg in de laatste minuut de oregano, salie en basilicum toe.

 

Zet het vuur hoger en giet de rode wijn bij de groenten. Laat het mengsel 2 à 3 minuten met de wijn koken.

 

Voeg de gesneden tomaten, tomatenpassata, suiker, zout en chilivlokken toe. Laat het mengsel even koken, en zet het vuur dan lager. Voeg de Parmezaankorstjes toe, en doe het deksel op de pan. Laat het geheel dan 2 à 3 uur zachtjes sudderen. Hoe langer je het laat sudderen, des te rijker zal de smaak zijn. Wel oppassen dat het niet aan de bodem vast gaat zitten, anders wat bouillon of water toevoegen.

 

Kook de tagliatelle al dente. Verdeel over de borden. Schep de saus eroverheen. Maak af met de mozzarella en een takje salie

 

Buon appetito!

 

 

Door Franska

Recept & sfeerbeeld: bromabakery.com Fotografie sfeerbeeld: Carmen Vos. Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska