Zonder diploma’s in de zorg werken, je moet het maar kunnen..
Het gebeurt steeds vaker dat er medewerkers in de zorg werken die daar helemaal geen diploma voor hebben. Je moet het maar kunnen.
Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn er steeds meer medewerkers in de zorg die geen diploma hebben of een valse verklaringen omtrent het gedrag aan hun opdrachtgevers overhandigen. Zzp-ers die op slinkse wijze en tegen een fors tarief gebruik maken van het grote personeelstekort in de zorg. Ze hebben er niet voor geleerd, laat staan dat ze er een geldend diploma voor hebben gehaald. En toch werken zij met kwetsbare cliënten en patiënten.
Bij hun sollicitatiegesprek laten ze met een stalen smoel een vervalst diploma zien en zeggen ze dat ze verstand van zorgzaken hebben. Vervolgens worden ze ingezet op plekken en op functies waar zij helemaal niet in mogen werken. Levensgevaarlijk en tenenkrommend wat mij betreft.
Volgens de Inspectie Gezondheidszorg is een zorginstelling zelf verplicht om het arbeidsverleden van een nieuwe werknemer te onderzoeken, ook van zzp’ers, uitzendkrachten of mensen die zijn gedetacheerd. Nu snap ik best dat dit voor al deze instellingen een boel extra werk is, maar het lijkt me wel heel erg belangrijk dat dit gebeurt. Het gaat hier namelijk wel om kwetsbare mensen in de Jeugdzorg, de GGZ en de verpleging en verzorging.
Ik moet er toch niet aan denken dat een of andere medewerker zonder diploma’s zomaar mijn demente moeder die in verpleeghuis woont onder de douche zet. Dan heb je toch niet geleerd hoe dat moet? Dan weet je toch niets van het toedienen van medicatie, wondverzorging of het verloop van dementie bij ouderen?
En wat als er iets gebeurt, ren je dan heel hard weg? Zeg je dan ‘foutje, bedankt’ en bied je je dure diensten dan gewoon aan bij de volgende zorginstelling met een gierend personeelstekort? Tsja, als ze toch niet controleren, kun jij lekker ongezien je gang gaan. Je moet het maar kunnen…