Zo word je Harvard-slim in een half uur per dag

 

Aan het begin van deze eindeloos lange quarantaine nam ik me twee dingen voor: minder stress hebben en slimmer uit de pandemie komen.

 

 

 

Minder stress lukt, want ik wandel en mediteer meer dan ooit. Met dat slimme worstel ik nog een beetje, maar ik denk dat ik de oplossing heb.

 

De lockdown leek me heel geschikt om Grieks te leren, wel zo makkelijk als je daar ooit wil wonen. Het lukt me ook ineens om boeken te lezen waar je echt iets van opsteekt. Niet dat ik hiervoor alleen maar flinterdunne kost las, integendeel, maar zodra er sprake was van een vooropgezette leercurve haakte ik af. Zie het zo: ik kon Geert Maks In Europa lezen voor de lol, maar zodra een kaft meldde dat mijn brein getraind ging worden was het mis. Het voelde alsof ik terug moest naar school en dus was de hele essentie van lekker ontspannen een boek lezen weg. Tot nu.

 

Twee winstpunten, dat is op zich al iets, alleen zou ik nu dus graag in korte tijd nog even heel veel leren. En veel leren doe je altijd nog door veel te lezen. En veel lezen is leuk, maar daar moet je wel tijd voor hebben. Voormalig directeur van Harvard Charles W. Eliot beweert dat je 51 boeken moet lezen om Harvard-slim te worden. Dat lijkt me wel wat, zo slim als een gemiddelde Harvard Graduate. Alleen nu die tijd nog, want het is niet de bedoeling dat ik stress krijg van het slim worden natuurlijk. Zaak om daar een beetje slim mee om te gaan dus, en dus moet ik sneller leren lezen en daar zijn technieken voor.

 
Tijdwinst.com meldt dat je met drie dingen rekening moet houden onder het lezen: subvocalisatie, oogbewegingen en regressie. Subvocalisatie is de stem die je in je hoofd hoort als je leest, die hoor je dus waarschijnlijk nu en die moet je als het ware zachter draaien. Ten tweede is het zaak dat je ogen over de tekst glijden en niet haperend verspringen, wat op een gekke manier meteen verlichting brengt in mijn hoofd. En regressie is telkens woorden en alinea’s opnieuw lezen, wat natuurlijk bakken met tijd kost, dus daar ga je mee stoppen. Deze drie zorgen al voor tijdwinst, maar er is meer.

 

Om die 51 klassiekers van Harvard in één jaar te lezen is het zaak dat je elke dag een half uur in een bubbel duikt. Geen afleiding van buitenaf, maar alleen jij en dat boek. Verder heb je een hulpmiddel nodig om de tekst aan te wijzen, zoals een pen of markeerstift (ook handig om geniale zinnen te markeren). Zo voorkom je dat je niet meer weet waar je gebleven bent met lezen. Voor je begint met lezen skim en scan je een boek eerst, want door alvast rustig te bladeren en koppen te zien heb je een idee waar het boek over gaat en dat leest weer makkelijker. Klinkt als een degelijk plan.

 

Oké, ik laat je volgend jaar op 16 maart weten of ik Harvard-slim ben. Eerst even die 51 boeken bestellen.

 

Bron: Timemanagement.nl

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans