Zo word je geen slachtoffer van stemoplichting via je telefoon

En het is eenvoudiger dan je denkt.

 

 

 

Gelukkig is het mij nog nooit overkomen, maar het zal je toch gebeuren. Je wordt midden in de nacht gebeld door een vreemd nummer, maar je kind hangt volledig in paniek aan de andere kant van de lijn. Ze wordt lastiggevallen tijdens het uitgaan en toen ze probeerde om die vervelende mannen van zich af te schudden, is ze haar tas met daarin haar telefoon verloren. Ze wil heel graag naar huis, maar ze heeft geen geld meer voor een taxi. En wat doe je dan? Je hoort de bange stem van je kind die om hulp vraagt; natuurlijk betaal je. Maar wat blijkt? Het is allemaal nep. Je bent slachtoffer van stemoplichting via Artificial Intelligence.

 

In dit geval heeft iemand een stemfragment van internet geplukt dat door je dochter bijvoorbeeld via een video op Instagram of TikTok is gezet. Via AI-technologie wordt deze stem gekloond en door de oplichter gebruikt om jou te laten denken dat je echt je kind aan de lijn hebt en je zo de stuipen op het lijf te jagen en geld af te troggelen. Voor je het weet, heb je een fors bedrag overgemaakt naar een vreemde rekening omdat jou wordt wijsgemaakt dat er iemand bij je kind is die wil helpen, maar dat en dan wel geld nodig is.

 

Om te voorkomen dat je erin trapt, is het slim om nu al een codewoord met je kinderen af te spreken. Dat is een makkelijk te onthouden woord waar je naar kunt vragen als je ooit zo’n akelig telefoontje krijgt waarin het lijkt alsof je kind in een noodsituatie zit. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de naam van hun opa of de kat van de buren. Iets wat makkelijk is te onthouden en waar een vreemde niet zo snel achter kan komen.

 

Hoewel je je natuurlijk de tandjes schrikt als je zo’n telefoontje krijgt, is het wel zaak om je hoofd koel te houden en direct naar het codewoord te vragen. Zo weet je meteen of je wordt opgelicht. Voor extra bevestiging kun je ook een sms-je sturen naar de telefoon van je kind.

 

Zo zul je zien dat er niks aan de hand is en jij weer rustig door kunt slapen.

 

Bron: Keepersecurity.com

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit