Zo schrijf je een In Memoriam

Familie en vrienden weten je altijd te vinden, als jij de schrijver van de posse bent. Net als ik.

 

 

Zo lees ik vaker even snel (dat is het nooit) een persbericht door dan gezond is, schrijf ik speeches, check ik teksten voor social media en kom ik niet weg met een simpel ‘Liefs Adeline’ als ik een kaart stuur vanaf mijn vakantieadres. Daar moet minimaal iets geestigs en anders wel ingenieus op staan. Maar vorige week schreef ik voor het eerst een In Memoriam. En dat was bijzonder en moeilijk tegelijk. Als jij deze eervolle taak krijgt, want dat is het, dan heb ik tips voor je zodat je uit je woorden komt.

 

1. Breng de relaties in kaart

De persoon waar je over schrijft is voor jou misschien een vriend of een grootvader, maar hij of zij is zoveel meer. Een geliefde, een vader, een broer of een buurman. Vraag aan de nabestaanden wat de persoon waarover je schrijft voor ze betekende. Het is vaak nog zoveel meer dan je al dacht.

 

2. Bevraag ze heel specifiek

Door te vragen naar een wijs advies of een quote van degene over wie je schrijft, breng je een persoonlijkheid heel mooi naar voren. Doe dit vanuit iedereen. Je krijgt de mooiste adviezen te horen.

 

3. Verzamel herinneringen

Het zijn de verhalen die je aan elkaar wilt vertellen en die je samen ophaalt na een overlijden. Breng door een In Memoriam heen elke keer een stukje verhaal aan, zo herkennen alle nabestaanden iets van zichzelf terug.

 

4. Schrijf het in steekwoorden op

Maak eerst een overzicht van wat je in welke volgorde wilt zeggen, schuif met quotes en mooie verhalen, dat vormt al voor een groot deel je In Memoriam.

 

5. Lees het (hardop) voor

In je emotie kan je soms de draad kwijtraken in een verhaal. Door het hardop aan jezelf en aan iemand die de persoon kende voor te lezen, maak je het steviger. Je hoort wat niet lekker loopt en kunt vragen of iets onbegrijpelijk is.

 

6. Je kunt het niet fout doen

Dit is misschien wel het belangrijkste om te onthouden, als je een In Memoriam schrijft. Je doet het om de persoon die je liefhad en hebt te herdenken. Dat kan alleen maar recht uit je hart komen en wat uit je hart komt is nooit verkeerd.

 

En een laatste tip: vraag iemand die veel schrijft of speecht om hulp, zij kunnen je vaak helpen om het mooi te brengen of verwoorden.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans