Carnaval voor dummies

 

Het is eindelijk zo ver. Samen met geliefde, vrienden en familie sla ik aan het carnavallen.

 

Dit doe ik al zo’n dertien jaar, dus ik heb de slimmigheden van het feestvieren onder de knie. Wil ik je niet onthouden, dus doe er je voordeel mee als je voor het eerst gaat.

 

Toiletzaken

Het toiletbezoek is een eerste levensbehoefte en dat kan grootse vormen aannemen. Bepaal daarom een tactiek. Zo heb ik in de stad waar ik het vier een centrale uitvalsbasis waar een charmante toiletjuf zit die de boel schoon houdt. Kom ik minimaal drie keer per avond langs. Maar soms tref je het niet met het sanitair en moet je wel een kwartier in de rij om een plasje te plegen. Ga daarom op tijd maar ook weer niet te snel, want dan blijf je de hele avond gaan. Zorg trouwens ook altijd voor papieren zakdoekjes in je tas, bij gebrek aan wc-papier op veel wc’s. Is fijn voor jezelf, maar maak je ook héél veel vriendinnen mee.

 

Draag rood

Op dag drie is de enige natuurlijke kleur die je waarschijnlijk nog hebt de rode neus, omdat je kou hebt gevat. Voor je van huis gaat valt er nog wel wat weg te werken en bij te blushen, maar als je op pad bent, is lipstick de lifesaver. Geeft wat kleur aan je gelaat en in geval van nood doet het ook nog prima dienst als kleur op je wangen (die stip wel even flink uitwrijven natuurlijk). Scheelt toch als iemand het in z’n bolle hoofd haalt een foto te maken, want dan lijk je tenminste niet op Casper het spookje.

 

Eet goed

Maar nooit té veel. Je doet er goed aan om zo min mogelijk gespot te worden bij de lokale snackbar, want daar blijf je echt niet fit van. Vet vertraagt en al helemaal als je een marathon doet van vier tot vijf dagen. Een stamppot of andere Hollandse kost voldoet prima. Zorg alleen wel dat je hier geen ladingen van opschept, want vol voelt vervelend. Met mate.

 

 

Drink veel

En dan heb ik het niet over bier of andere alcoholische versnaperingen, maar over water. Zorg dat je zo nu en dan je lichaam vocht geeft. De dag ervoor, de dag erna, tussendoor… Een glas melk voor vertrek is zacht voor de maag, dus als die snel opspeelt, is dat trouwens een aanrader.

 

 

Heb het warm

Het wordt een koude carnaval, daarom ga je als de wiedeweer naar de Hema voor thermospul. Lange onderbroeken, shirtjes, sokken; alles. Ziet er daar nog allemaal best behoorlijk uit en het scheelt een jas. Onder het pak aan en gaan, sta je net wat minder te blauwbekken langs de optocht.

 

Ontdek je plek

Doe vooraf grondig onderzoek naar de plaats waar je aan het carnavallen slaat. In Limburg neigt het naar uitbundig chic, in Breda doe je er goed aan om als Maya de Bij verkleed te gaan en in Bergen op Zoom juist weer helemaal niet, want daar doen ze traditioneel. Niets lulliger dan he-le-maal de plank misslaan. Eigenlijk dus gewoon als ieder ander feestje: wees grondig in vooronderzoek.

 

Stevige stappers

Klinkt allesbehalve sexy, maar een gigantisch genot dat het geeft. Laat die hakken maar thuis, kistjes of andere boots is wat je wil.

 

Lach

Allereerst ben je een gezelliger mens als je lacht en mensen vinden je dan ook automatisch gezelliger, daar draait carnaval om. Maar voor vrouwen is het ook een pressiemiddel om zich makkelijker door een overvolle kroeg te bewegen waarin je onder oksels gewurmd staat. Gewoon even iemand aantikken en als die zich zuchtend omdraait héél breed glimlachen. Het werkt. Altijd. Of nou ja, misschien bij andere vrouwen net ietsjes minder, maar je kan het in ieder geval proberen.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans