Zo maak je stinkende witte sneakers weer brandschoon

 

Zeker eens in de maand vragen mijn huisgenoten om een wonder. Of ik hun stinkende witte sneakers er weer als nieuw uit kan laten zien.

 

 

 

Nou, ik ben de beroerdste niet, dus dat doe ik natuurlijk. Inmiddels ben ik een ware pro geworden en mijn tips deel ik daarom met liefde en plezier.

 

Eerst kijk ik of de gympies van leer of van canvas zijn. Leren schoenen kun je niet in de wasmachine mikken, die maak ik schoon met billendoekjes (echt de beste uitvinding sinds de paperclip) en bij hardnekkige vlekken met een klein beetje tandpasta en een oude tandenborstel. Zachtjes over de vlek borstelen en met een nat washandje afnemen. Vervolgens laten drogen en dan met een beetje witte schoencrème inwrijven.

 

Canvas sneakers kunnen af en toe prima in de wasmachine.

 

  • De veters en de stoffen zolen haal ik eruit en die draai ik in een waszakje met een witte was op 60 graden mee.
  • Zijn de schoenen erg vies dan laat ik ze eerst even weken in een emmer met koud water zodat het ergste vuil al loslaat en dit niet in je schone wasmachine komt.
  • Smeer hardnekkige vlekken in met een papje van soda en azijn en laat dat vervolgens een uurtje intrekken.
  • Spoel ze daarna onder de koude kraan af.
  • Doe de sneakers in een oude kussensloop en maak die aan de bovenkant dicht met een veiligheidsspeldje.
  • Doe een paar oude witte handdoeken in de machine anders maakt het zo’n herrie, die schoenen die tegen de wand van de trommel bonken.
  • Zet je wasmachine op het wolwasprogramma en was op hooguit 30 graden om te voorkomen dat de schoenen een maatje krimpen of helemaal kromtrekken.
  • Als je de schoenen uit de wasmachine haalt laat je ze goed uitdruppelen. Leg ze dan op hun zij op een oude handdoek in de zon te drogen want de zon bleekt nog een beetje mee. Je moet wel even geduld hebben want meestal zijn ze pas na een dag of twee weer goed droog.

 

En mochten de schoenen wel schoon zijn aan de buitenkant maar van binnen nog enorm stinken dan heb ik hier een toffe bonustip:

 

  • Vul twee oude pantykousjes met een paar lepeltjes baking soda (zuiveringszout, géén bakpoeder!) en draai daar dan aan de bovenkant een knoopje in.
  • Laat deze twee zakjes vervolgens een nachtje in de schoenen zitten en – het is een wonder! – ze ruiken haast weer citroentjesfris.

 

Heb jij ook een grote truc om witte sneakers weer stralend schoon te krijgen, deel ‘m dan onder dit Facebookbericht.

 

@carolina.mccauley How to deodorise your shoes ?✨ #cleaningtips #homehacks #hacks #homehackswithcarolina ♬ Frozen sickmix – Sickickmusic

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit