Zo maak je de allerlekkerste tiramisu
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zo maak je de allerlekkerste tiramisu.
Het allerlekkerst is een klassieke tiramisu als je ‘m helemaal zelf maakt. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Met deze simpele tips, waarvan ik er een paar van bevriende Italianen kreeg, maak je keer op keer de lekkerste tiramisu!
Het koekje
Lange vingers zijn prima, maar het allerliefst gebruiken mijn vrienden, en ik dus ook, savoiardi: de Italiaanse variant van de lange vinger. Qua uiterlijk verschillen de twee niet zoveel behalve dat savoiardi wat breder zijn. Wat betreft smaak zijn de Italiaanse lange vingers zachter en brosser. Dat is precies wat je nodig hebt voor een tiramisu, want door deze structuur slurpen de koekjes nog meer koffie op. Savoiardi kun je niet in iedere supermarkt vinden, bij Albert Heijn verkopen ze overigens wel glutenvrije lange vingers (Schär Savaoiardi), maar gelukkig vind je ze wel volop bij Italiaanse delicatessenwinkels.
De drank
Een tiramisu zonder drank kan zeker, maar mét is ‘ie toch net even wat lekkerder. Over wat voor soort drank in een klassieke tiramisu thuishoort, lopen de meningen uiteen. De Zilveren Lepel, de bijbel van de authentieke Italiaanse keuken, kiest voor klassieke brandewijn. Zo hoort het officieel ook. Maar Vin Santo (Toscaanse dessertwijn gemaakt van ingedroogde druiven), Marsala (versterkte wijn uit Sicilië) en Amaretto worden ook vaak gebruikt. Als we het toch over likeur hebben: Grand Marnier kan er ook nog wel eens in zitten. Antonio Carluccio gaat juist weer voor Kahlua, een koffielikeur. Baileys is overigens ook een hele lekker optie. Kortom: gebruik gewoon de drank die jij het lekkerst vindt!
De crème
Bovenop de lange vingers komt een crème van mascarpone gemengd met eidooiers, poedersuiker, de sterke drank en opgeklopt eiwit. Als je de eierdooiers opklopt met het suiker doe dat dan net zo lang totdat het mengsel een bleke kleur krijgt. Vervolgens meng je de mascarpone erdoor net zolang tot je geen klontjes meer hebt. Dan het opgeklopte eiwit, eerst een klein beetje en dan de rest rustig omscheppen zodat al het lucht in de crème blijft. Gebruik niet te weinig mascarpone, dan wordt de crème meer een soort mousse en mis je de romige kaassmaak.
De finishing touch
Tiramisu is het lekkerst als je ‘m, nadat dat je het hebt gemaakt, nog een paar uur in de koelkast laat staan. Zo kan de crème een beetje opstijven en lopen de lagen mooi in elkaar over. Drie is uur is voldoen maar het dubbele nog beter. Het allerbest: een dag van te voren! En dan: aanvallen maar! De naam tiramisu (of eigenlijk: Tireme su) betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’, wat zoveel inhoudt als ‘beur mij op’ of ‘maak mij blij’. Dat gaat met dit recept zeker gebeuren!