Heerlijk, ’t is

herfst

 

May: Je kunt er toch niks tegen doen, dus laten we er iets moois van maken. Beter toch?

 

Het is herfst en ik heb besloten het leuk te vinden. A. omdat er vrij weinig is wat je ertegen kunt doen (en willens en wetens de aarde gaan opwarmen lijkt me niet zo’n goed idee) en B. omdat de herfst ook z’n leuke kanten heeft. Ja heus. Ik moest ook even m’n best doen, maar ik heb toch maar mooi 14 pluspunten aan de herfst gevonden.

 

1. Feu de Bois van Diptyque

Mijn lievelingsgeurkaars (bewijs). En die dan al om vier uur ’s middags aansteken. Perfect ook als je geen open haard hebt.

 

2. Amarone

De zwaarste rode wijn die ik ken. En de lekkerste. Gemaakt van geperste rozijnen, dus een glas is meteen een kleine maaltijd. Installeer je voor die Diptyque-kaars en drink ’m en eet dan punt 3.

 

3. Brok pure chocola

Ondanks mijn grote liefde voor Tony’s Chocolonely (en al helemaal zeezout-karamel), blijft dit de beste combi met wijn. Je kunt het bij de banketbakker kopen en dan hak je er met een groot mes steeds een klein stukje af.

 

4. Dekentjes

In alle soorten en kleuren. Zo vroeg mogelijk onder gaan liggen en gewoon nooit meer onderuit komen.

 

 

 

5. Speklaagje

Blijven sporten is goed voor de mens maar gortdroog, dat bewaren we wel voor de zomer. En tegen die tijd verzin ik wel een ander smoesje.

 

6. Michael Bublé

En dan zijn kerstliedjes. Wintertijd is het startsein voor ongelimiteerde Bublé-sessies.

 

7. Kaasfondue

Mag het elke dag?

 

8. Mandarijnen

En dan het hele zakje dooreten op zoek naar de perfecte mandarijn.

 

9. Chocolademelk

En dan echt zelf maken met een theelepel cacao, een schepje suiker en water en dan mengen tot het zacht is om daarna de warme melk toe te voegen.

 

10. Glühwein

En dan zelf maken, het liefst in een pannetje dat boven een kampvuur bungelt. En jij zit er dan voor, op een strobaal met dekens. En chocola. Hier trouwens het recept van Jet van de lekkerste glühwein.

 

 

11. ‘Het Paard van Sinterklaas’ kijken

Voor de honderdtwintigste keer. Onder die deken, met chocomelk en Feu de Bois en…

 

12. De verlichte grachten van Amsterdam

Elke winter heeft Amsterdam het Amsterdam Light Festival en als je dan een bootje huurt en na vieren over de grachten vaart… Dan zit je dicht bij groot geluk, hoor.

 

13. Het Kerstcircus in Carré

Traditie in onze familie. We doen niet echt aan kerst, in plaats daarvan nodigt mijn schoonvader ons allemaal uit voor het kerstcircus in Carré. We vullen precies een loge met alle kinderen. Kun je tenminste een beetje keten. En dan daarna bitterballen eten.

 

14. De kerstboom van het Amstel Hotel

Ik ben 23 december jarig en omdat iedereen (ikzelf vooral) dan een overdosis aan fuifjes achter de rug heeft, vier ik het klein. Maar wel goed, hè. We huren het salonbootje van het Amstel, varen over de verlichte grachten en eten daarna bitterballen in de bar van het Amstel terwijl mijn dochters om de kerstboom dansen.

 

 

Wordt vervolgd (want ik heb nog veel, veel meer).

 

  

Door May-Britt

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs

witte-balk-met-bol-may-britt_02