Zo heb ik mijn kinderen tijdens vakanties aan het lezen gekregen

 

Ooit heb ik een beloningssysteem bedacht.

 

 

Om mijn kinderen tijdens vakanties aan het lezen te krijgen, had ik ooit een beloningssysteem bedacht. Pure omkoping, zo zou je het ook kunnen noemen. Voor ieder gelezen boek mochten ze naast het dagelijkse waterijsje ook een Magnum Gold (dat jaar de favoriet) kopen of een souvenirtje uit een van de stalletjes langs het strand. Later behoorde een twee-euromunt ook tot de prijzen, waarmee ze dan zelf konden sparen voor een groter vakantiecadeau.

Wat je er ook van mag vinden, het werkte als een dolle. Ze lazen het ene boek na het andere. Met als bijkomend voordeel dat als zij verdiept waren in een boek, ik zelf ook de tijd had om ongestoord wat bladzijden weg te werken. Dat ze nog niet zoiets als een telefoon hadden, werkte destijds mee. Sinds dat verslavende apparaat in hun leven is gekomen, heeft hun leeslust aardig wat concurrentie te verduren. Net als de mijne overigens. Toch probeer ik, zelfs nu ze alle drie (bijna) volwassen zijn, hun oude gewoonte om op vakantie een roman te lezen te stimuleren. Met twee-eurostukken hoef ik uiteraard niet meer aan te komen, maar zorgvuldig uitgekozen boeken helpen om ze aan het lezen te krijgen. Spannende, meeslepende titels die hen vanaf de eerste pagina’s het verhaal intrekken. Een criterium dat ik voor mezelf ook handhaaf. Ik zet alleen door als ik van een tipgever die ik 100% vertrouw, vooraf op het hart gedrukt ben dat dat nodig is. Anders kap ik er na 50 pagina’s mee. Lezen is niet zoiets als opdrukken of stofzuigen, een vervelend klusje dat je alleen voor het resultaat doet. Het moet leuk blijven, en er zijn net zoveel mooie als slechte boeken. Dus als het niet bevalt, probeer dan iets anders. Wie zegt niet van lezen te houden, heeft wat mij betreft gewoon nog nooit het juiste boek gevonden.

Mocht je verlegen zitten om een tip; dit zijn de tien titels waar ik het afgelopen jaar ongelooflijk van heb genoten. Dikke kans dat wanneer jij dit stukje leest, mijn gezinsleden aan de rand van het zwembad liggen, verdiept in een paar van deze toppers. Bovendien kregen alle hieronder genoemde romans allemaal lovende recensies in binnen- en buitenlandse kwaliteitskranten. Van harte aanbevolen dus, niet alleen door mij, voor wie nog op vakantie gaat!

 

Alice Winn, Door het grote vuur

Over een verboden liefde tussen twee jongens die elkaar op een elitaire Britse kostschool leren kennen. Ik las het snikkend uit om meteen opnieuw te beginnen. Prachtig!

 

Andrew O’Hagan, Caledonian Road

Fenomenale dikke pil over het Londen van nu, waarin Brexit, corona, veel te rijke Russen en de Engelse aristocratie een rol spelen.

 

Barbara Kingsolver, Demon Copperhead

Hartverscheurende roman die zich afspeelt in het afvoerputje van de Amerikaanse samenleving. Zag je de serie Dopesick, dan is dit een must-read!

 

Lauren Binet, Perspectieven

In de kunstkringen van het Florence van de 16e eeuw is een moord gepleegd. In deze waanzinnige literaire whodunit wil je voortdurend googelen naar de beschreven fresco’s, kerken en historische figuren als Catharina de’ Medici en Michelangelo.

 

Alia Trabucco Zerán, Schoon

Kindermeisje Estella vertelt haar versie van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van haar oppaskind. Pagina voor pagina wordt niet alleen duidelijk wat er met het kind gebeurd is, maar ook hoe scheef en onrechtvaardig de verhoudingen zijn tussen alle betrokkenen.

 

Joost de Vries, Hogere machten

In het koloniale Nederlands-Indië valt ambtenaar Welmoed als een blok voor de onstuimige en frivole Elizabeth, dochter van zijn meerdere. We volgen hun twee levens die zich los van elkaar ontwikkelen maar toch steeds weer samenkomen. Literair juweel.

 

Marijke Schermer, In het oog

Waarin je een ondoorgrondelijke, niet per se sympathieke vrouw volgt die vrij onalledaagse keuzes maakt in haar liefdesleven. Door de ijzersterke vertelling ben je als lezer compleet gegrepen.

 

Kaliane Bradley, Het ministerie van Tijd

Fascinerende, meeslepende en spannende roman over tijdreizen. Klinkt weird, is het niet.

 

Margaret Kennedy, Picknick bij maanlicht

Heerlijk vakantieboek, dit spannende, literaire verhaal, dat knap in elkaar zit en zich afspeelt in het Engeland van eind jaren veertig.

 

Philip Huff, Open

Ondanks de grote liefde en alle goede intenties maken de hoofdpersonen een gigantische puinhoop van hun open relatie.

 

Door: Esther Goedegebuure