Zo bied je zinvol je excuses aan

 

It’s sad, so sad. It’s a sad, sad situation. And it’s getting more and more absurd… Tja, sorry zeggen is zo makkelijk nog niet.

 

Het getuigt van lef om je ego opzij te zetten en je te verontschuldigen voor je gedrag. Ben je een flapuit? Zeg je alles wat er in je op komt? En ben je in de kern ook nog best een trots persoon? Oeh, dan moet je van mij verder lezen, want dan is dit artikel voor jou.

 

Vandaag een lesje terug naar de basis: sorry zeggen. En waarom veel van ons daar toch eigenlijk zo slecht in zijn. Je denkt misschien dat je het als kind goed geleerd hebt (‘Geen speelgoed van Lisa afpakken, dat is niet aardig, zeg sorry’), maar eenmaal volwassen slaan we nog regelmatig de plank mis. Heb je het verpest? Weet je dat zelf ook? Dan ga je sorry zeggen. Simpeler gezegd dan gedaan, zo’n ‘echte’ sorry.

 

Vijf tips om doeltreffend je excuses aan te bieden.

 

Stap 1: Oké, jij driftkikker. Ben je er zeker van dat je afgekoeld bent?

In het heetst van de strijd heb je hem iets naar zijn hoofd gegooid. Haar een kutwijf genoemd. Vanuit onvrede/woede/een hormoonaanval/whatever dingen gedaan waarvan je nu denk: aii. Als je eenmaal sorry gaat zeggen, wees dan wel zeker dat je je emoties onder controle hebt. Het laatste wat je wilt is in je verontschuldiging opnieuw ruzie krijgen omdat je nog steeds in je emoties zit.

 

Stap 2: Ja? Afgekoeld? Goed. Dan mag je nu door…

Besef je dat je iemand verdriet hebt gedaan of boos hebt gemaakt? Wacht dan niet te lang met sorry zeggen. Op het moment dat jij dit aanvoelt, heeft de ander waarschijnlijk al langer met een naar gevoel rondgelopen. Als je je fout eenmaal ‘doorhebt’ bied je excuses aan om de impact van je fout te minimaliseren.

 

Stap 3: Oh wacht, je moet het ook nog echt menen…

Je excuses aanbieden is een enorm krachtig middel, maar er is iets ergers dan geen sorry: de nepsorry. De ik-doe-alsof-het-me-spijt-sorry. Door valse oprechtheid prikt je lief/vriendin/zus meteen heen. Ben jij iemand die te pas en te onpas met excuses slingert, dan zal de impact van je excuses ook lager zijn. De ongeduldige ‘ja, maar ik heb toch sorry gezegd?!’ werkt ook vaak averechts.

 

Stap 4: Je bent klaar voor het echte werk…

Wees eerlijk. Draai er niet omheen. Slik je trots in, zeg waar het op staat. Wees concreet. Jij hebt dit veroorzaakt. Dit was niet oké van je.

 

Sorry.

 

Stap 5: Verwacht niet te veel van de ander

Verwacht zeker niet dat je meteen verontschuldigingen terug krijgt. Wees bereid om het te accepteren als dat niet zo is. Gun hem/haar allereerst de tijd.

 

Door: Redactie Amayzine.com