Zha Jiang Mian (‘gebakken saus-noedels’)
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Zha Jiang Mian (‘gebakken saus-noedels’).
Als wij aan Aziatisch comfortfood denken, denken we aan dumplings en noedels maar ook aan wontons, fluffy gevulde buns en kommen stomende ramen. Maar hoe maak je deze gerechten nou gemakkelijk zelf? Pippa Middlehurst legt je in haar nieuwe boek Dumplings & Noedels stap voor stap de technieken uit (handig: in tekst én beeld!) en leert je verschillende vouwtechnieken voor dumpings en gyoza. Bovendien vind je in het boek ook recepten voor Aziatische bijgerechten, snacks, sauzen en bouillons en lees je hoe je je Aziatische voorraadkast het beste kunt vullen. Een van onze favoriete recepten? Zha jiang mian, oftewel ‘gebakken saus-noedels’.
INGREDIËNTEN
- ongeveer 200 g verse met de hand gesneden noedels of 120 g gedroogde dikke
- tarwenoedels (2 nestjes)
- 2 tl neutraal smakende olie
- 300 g grofgemalen varkensgehakt (> 20% vet)
- 5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
- 2 el Shaoxing rijstwijn
- 4 el gelebonensaus
- 2 el zoete bonensaus of hoisinsaus 300 ml water of kippenbouillon
- 2 steranijs
- 2 tl donkere sojasaus
- snuf versgemalen witte peper
- Voor erbij1⁄2 komkommer, julienne
- 2 lente-uien, julienne
- 1 middelgrote wortel, geschrapt, julienne
Pippa: “Dit gerecht, dat ook bekendstaat als ‘gebakken saus-noedels’, wordt veel verkocht en gegeten in de voedselhallen – en op de markten van Beijing. Net zoals spaghetti bolognese, is het eigenlijk een vleesragù die geserveerd wordt op stevige noedels. Bij mij thuis is zha jiang mian net zo gewoon en wordt dit gerecht net zo vaak (zo niet vaker) gegeten als spaghetti bolognese. Ik serveer hem met knapperige rauwkost, die een ‘bite’ en frisheid geven aan de intense, donkere zha jiangsaus.”
- Zo maak je de gebakken saus-noedels
- Begin met het beetgaar koken van de noedels, giet ze af en bewaar een beetje kookvocht. Kook ze niet helemaal gaar, omdat ze verder garen in de koekenpan. Spoel de noedels af met ruim koud water tot ze volledig zijn afgekoeld (dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken) en zet ze aan de kant.
- Verwarm de neutraal smakende olie in een grote koekenpan op halfhoog vuur en bak het varkensgehakt. Verdeel het gehakt in een gelijkmatige laag over de bodem van de pan. Bak het gehakt 4 tot 5 minuten, roer af en toe en draai het vuur indien nodig hoger of lager, tot het varkensvlees krokant en bruin is.
- Roer de gember door het gehakt tot het geurt. Blus af met de rijstwijn en laat hem helemaal verdampen voordat je de gelebonensaus, de zoete bonensaus (of de hoisin) en het water of de bouillon toevoegt. Meng alles goed en voeg de steranijs, donkere sojasaus en een snuf witte peper toe. Laat de gehaktsaus ongeveer 10 minuten op halflaag vuur zachtjes koken. Houd de pan in de gaten en roer af en toe. De suiker in de zoete bonensaus kan karamelliseren en aanbranden op de bodem van de pan als je niet goed roert. De zha jiangsaus is klaar als hij dik en donker is.
- Haal de pan van het vuur, schep de gekookte noedels bij de vleessaus en voeg een beetje noedelkookvocht toe. Roer de noedels door de saus en hussel om alle noedels goed te bedekken met saus.
- Serveer de zha jiang mian direct, met de rauwkost ernaast. Vergeet de servetten niet!
Titel: Dumplings & Noedels
Auteur: Pippa Middlehurst
Prijs: €22,50
Uitgeverij: Good Cook