Zet dat niet op sociale media, joh!

marianne

 

Wat vinden jullie? Zou er zoiets moeten zijn als een ongeschreven regel wat je wel en wat je niet op sociale media plaatst?

 

 

 

Laatst had ik hierover een hele discussie met iemand. Zij vond dat als je iets niet aan een wildvreemde op straat zou vertellen, je het ook niet online moet zetten.

 

Ik ben hier wat gematigder in. Maar dat komt misschien omdat het op mijn pagina’s negen van de tien keer over cavia’s gaat. En hier en daar een gezellige foto met een drankje en een bos. Toch heb ik ook weleens iets emotionelers gedeeld. Bijvoorbeeld toen iemand overleed die me heel dierbaar was.

 

De steunbetuigingen deden me goed op dat moment

Net die paar lieve woorden die je hart wat verzachten kunnen best welkom zijn als je je echt verdrietig voelt. En nee, dat is dus niet iets wat ik ga vertellen aan een wildvreemde terwijl ik op de bus sta te wachten.

 

Degene met wie ik over sociale media sprak meende dat je ook verlies niet online hoort te delen. Geen verlies, geen uitgesproken meningen, geen ziektes, geen foto’s van een wild feest… Alles wat ook maar een beetje persoonlijk is ‘hoort daar niet thuis’, aldus de dame in kwestie.

 

Nou heb ik een tijdje terug ook iemand geblokt omdat ik het te veel gezeur vond

Altijd was daar iemand ziek. En daar moest dan uitgebreid verslag van worden gedaan. Van de buikgriep van de kinderen (inclusief foto’s van zieke kinderen, wat doe je je kind aan?!), tot een val van een fiets (wederom inclusief bloederige foto’s, brrrr) en een val van een trap met een hersenschudding, of was het nou een beet van een hond? Dit zegt genoeg, ik weet het niet eens meer.

 

Elke post schreeuwde: aandacht… AAAANDACHT! Hallo wereld, zie mij. ZIE MIJ! Zucht, denk ik dan. Heb je niet iets leuks te vertellen? Ik had daar zo geen zin meer in, dat ik de dame in kwestie uit mijn lijst heb gegooid. Exit met dat negatieve gedoe en die aandachttrekkerij. En ach, aan de andere kant…

 

Sociale media is vaak natuurlijk ook gewoon één grote egotrip

‘Kijk eens wat voor leuk leven ik heb’. Ik doe daar zelf net zo hard aan mee. Kijk eens hoe schattig mijn cavia’s zijn! Alhoewel het door de meeste mensen natuurlijk niet als cool of statusverhogend wordt gezien om cavia’s te hebben…

 

Eigenlijk is dat hele sociale media maar een raar gegeven. Het ‘gluren bij de buren’ en dan XXL. Waar ik het sowieso wél eens ben met de vrouw die ik sprak is dat je je uitgesproken meningen voor je mag houden op sociale media. Als je kijkt hoe mensen soms met elkaar om kunnen gaan en wat ze er allemaal uit gooien… Dáár zou wat mij betreft een hygiënische code over geschreven mogen worden. En verder? Ik hou het bij de lichtvoetige gezelligheid mét een persoonlijke noot op zijn tijd.

 

Door: Marianne ter Mors