Zes seconden zoenen

 

 

 

Dat je na slechts zes seconden zoenen verliefdheidshormonen aanmaakt. Wist je dat? Kun je dus elke dag opnieuw verliefd worden op elkaar. Of elk uur. Of elk half uur. Meteen proberen;-) Ik hoorde het van huwelijksexpert Paulien Timmer, die net het boek ‘50 relatieboosters’ met als ondertitel ‘Een happy relatie in maar 5 minuten per dag’ schreef. Nou, dat kan iemand die een online magazine maakt en zich graag overal tegenaan bemoeit, goed gebruiken. Chronisch tijdgebrek in huize Franska.

 

Ik was ineens best nieuwsgierig. Vijf minuten. Dat moet toch kunnen? Daar moest ik meer van weten. Maar ja, boek lezen, bij de schrijfster langs voor een gesprek, een uur bellen en alles daarna weer opschrijven, dat interviewen… je weet niet half hoeveel tijd dat kost. Tot ik me ineens herinnerde dat ik (door het altijd inspirerende marketingtijdschrift Fonk) naar aanleiding van de lancering van franska.nl geïnterviewd werd via whatsapp. Zo leuk verzonnen van die Fonk-redactie, om op die manier een interview te doen.

 

En superhandig ook nog eens. Kon ik antwoorden wanneer ik even tijd had en was het ook meteen nog een beetje behapbaar om te doen en om te lezen.

 

Past goed bij iemand die ook van de vijf minuten is, dacht ik. En bij mij dus ook. Kortom… ik pikte gewoon het idee van Fonk en appte er vrolijk op los mat Paulien. Even meelezen?

 

Franska: Goedemorgen Paulien                       

Paulien: Goedemorgen!                       

Franska: Dus met maar 5 minuten per dag hou je je huwelijk gelukkig?                       

Paulien: Als de basis goed is, kan dat zeker!                       

Franska: Kun je een tipje van de sluier oplichten? Wat moet ik doen in die 5 minuten?                       

Paulien: Dat is het leuke, daar zijn dus 50 verschillende opties voor!                       

Franska: Mag ik er twee weten? Kan ik vast een beetje beginnen.                       

Paulien: Natuurlijk! 6 seconden zoenen bijvoorbeeld. Kost niet eens 5 minuten. Maar pas na 6 seconden zoenen komt het bindingshormoon oxytocine vrij, dat zorgt voor vlinders in je buik!                       

Franska: Dat wordt dus zoenen en tellen tegelijk, haha. Beetje persoonlijke vraag: Doe je zelf altijd 5 minuten per dag iets aan je relatie?                       

Paulien: Ja eigenlijk wel! Op een gegeven moment gaat dat helemaal vanzelf ;-)                      

Franska: Net als tandenpoetsen dus. In je boek vinden we een stappenplan. Wat houdt dat (in het kort) in?         

Paulien: Dat wanneer je merkt dat jullie te weinig tijd voor elkaar hebben, er irritaties zijn en het niet lekker loopt, vaak de eerste stap is om te gaan praten.                   

Paulien: Het stappenplan in dit boek begint met de relatieboosters, waardoor je weer verbonden raakt. Wanneer je dan verbonden bent, praat je veel makkelijker.                       

Paulien: En als je vervolgens de boosters inbouwt in je dagelijkse leven, voorkom je problemen doordat je ervoor zorgt dat je niet uit elkaar groeit, ook al heb je maar 5 minuten per dag!                       

Franska: Zou je dit proces ‘eenzijdig’ kunnen starten? Of moet je man het boek ook lezen?                       

Paulien: Nee! Je kan zeker zelf beginnen. Ik geloof enorm in 100% verantwoordelijkheid nemen. Als jij niet tevreden bent, doe er iets aan. Dit boek geeft daar mooie tools voor.                       

Franska: Dankjewel. Duidelijk. Het stappenplan is dus nu: boek kopen, boosteren, praten en doorboosteren.                       

Franska: Dank voor dit gesprek!                       

Pauline: Haha jij ook!

 

Zin in gekregen? Om bijvoorbeeld je relatie een boost te geven? Het boek is gisteren verschenen en natuurlijk te koop in de winkel, maar Paulien appte me later nog dat je het ook hier kunt bestellen. Nog makkelijker dus.

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska