Deze krabkoekjes zijn prima op de barbecue te grillen. De extra smaak die de grill en het houtgestookte vuur geven aan het delicate krabvlees is zo lekker dat je het risico dat ze breken best durft te nemen. De trucs om ze toch heel te houden? Een goed schoongemaakt en met olie ingevet rooster, en de koekjes pas omdraaien als de onderkant mooi krokant en de krabkoekjes bijna gaar zijn. Speel je het liever op safe? Zet dan een klein ovenbestendig pannetje of gietijzeren bakplaat (plancha) op je rooster en bak de koekjes hierop krokant.

De mango-sriracha-mayo om te dippen is met zijn ‘sweet-heat’ de perfecte dip voor deze heerlijke krabkoekjes.

 

Dit heb je nodig

voor 8 krabkoekjes

  • 1 ei
  • 3 el mayonaise
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1½ tl worcestersaus
  • ½ tl tabasco
  • ¼ tl knoflookgranulaat
  • ½ tl gerookte-paprikapoeder
  • ½ rode paprika, in kleine blokjes gesneden
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
  • 1 el fijngehakte bladpeterselie
  • 4 sneetjes witbrood, korst verwijderd, licht gedroogd en fijngehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 500 g jumbo lump-krabvlees (indien uit blik: uitgelekt)

 

Van de barbecue of van de plancha: krabkoekjes dip je in een lekker zoet-pittig sausje.

 

 

Mango-sriracha-dip

 

Dit heb je nodig

  • 50 g mayonaise
  • 3 el sriracha (Thaise chilisaus)
  • 1 rijpe mango, geschild en pit verwijderd
  • sap van ½ citroen
  • zout en vers gemalen zwarte peper, naar smaak

 

Zo maak je het

Meng in een kom het ei, de mayonaise, mosterd, worcestersaus en tabasco en roer ze goed door elkaar. Doe de overige ingrediënten behalve het krabvlees erbij en meng goed. Voeg als laatste het krabvlees toe en roer het er met de hand zorgvuldig door. Verdeel het mengsel in acht gelijke balletjes. Vorm de balletjes tussen je handen in een ijshockeypuck-vorm door stevig te drukken. Laat de cakes 1 uur rusten in de koelkast. 

 

Bereid een barbecue of grillplaat voor door het tot 180 °C te verhitten. Speel je op safe, verhit dan alvast de bakplaat of plancha mee.

 

Maak ondertussen de mango-sriracha-mayo door alle ingrediënten samen te voegen en te pureren met een staafmixer of keukenmachine. Controleer op smaak en voeg eventueel zout of versgemalen zwarte peper toe.
Leg de krabkoekjes op de grill, bakplaat of plancha en zet de deksel terug op de barbecue. Laat de koekjes in 6-8 minuten bruin worden en draai ze pas om als ze stevig aanvoelen en los beginnen te komen van het grillrooster. Gaar de andere zijde circa 4 minuten, tot ook deze mooi bruin en krokant is. Serveer de krabkoekjes met de verse mango-sriracha-mayo om te dippen.

 

Eet smakelijk!

 

Recept uit Smokey Goodness €24,99 Fotografie: Remko Kraaijeveld